ZON: GUNSTIG
IN KLEINE MATE
Korte blootstelling aan de zon verbetert de stemming en verhoogt het vitamine D-gehalte
De zon is essentieel voor het leven. In kleine mate heeft het een weldadig effect op:
- Stemming: De zon kan een uitstekende remedie zijn tegen bepaalde vormen van seizoensdepressie.
- Vitamine D-synthese, die onmisbaar is voor de calciumbalans in onze botten. Om van deze voordelen te genieten, is 15 minuten blootstelling aan de zon per dag voldoende.
Bij sterke blootstelling kan de zon echter ook gevaarlijk zijn. Lees verder om te ontdekken welke impact de zon op korte en lange termijn kan hebben, van zonnebrand, zonneallergie en acne tot vroegtijdige huidveroudering en een verhoogd risico op huidkanker.
KORTETERMIJNEFFECTEN
VAN BLOOTSTELLING AAN DE ZON
Zonnebrand
UV-stralen hebben een aantal schadelijke kortetermijneffecten op de huid. Bij zonnebrand verstoren de zonnestralen chemische bindingen in ons DNA, wat tot breuken in de strengen van het DNA leidt. Wanneer de cel DNA-schade detecteert, kan ze apoptose ondergaan waarbij de cel zichzelf vernietigt. Dit leidt tot een ontstekingsproces in de huid: bloedvaten gaan verwijden, waardoor de huid rood wordt. Ze kunnen ook beginnen “lekken”, waardoor er vocht in de huid kan sijpelen, wat kan leiden tot zwellingen en blaren. Zenuwvezels worden gesensibiliseerd door ontstekingsmediatoren, waardoor de huid erg gevoelig en pijnlijk wordt. Zonnebrand wordt geclassificeerd als een 1e graads brandwond en wordt voornamelijk veroorzaakt door UV-B-stralen.
Zonnebrand is meer dan alleen een bron van intens ongemak: Als de huid voor de leeftijd van 20 jaar 5 keer verbrandt met blaarvorming, dan zal dit het risico op melanomen (huidkanker) met 80% doen toenemen.
Gelukkig kan de juiste ZONNEBESCHERMING het risico op zonnebrand en toekomstige huidkanker voor jou en je gezin aanzienlijk verminderen.
ZONNEBESCHERMING bevat zonnefilters die de energie van UV-stralen absorberen om te voorkomen dat ze de huid binnendringen en schade veroorzaken. Het is best om ZONNEBESCHERMING te gebruiken die een hoge of zeer hoge UVB-bescherming biedt (afhankelijk van de SPF).
Naast het bekende effect van zonnebrand, is de zon ook oorzaak van verschillende huidziekten of andere huidproblemen:
Zonneallergie
“Zonneallergie” verwijst naar een reeks huidproblemen waarbij blootstelling aan de zon de huid rood maakt en tot jeukende rode vlekken kan leiden op de borst, schouders, armen en benen. Het meest voorkomende probleem staat bekend als polymorfe lichteruptie. Bij zonneallergie wordt aangenomen dat UV-straling de chemische samenstelling van een stof in de huid wijzigt en een ontstekingsreactie veroorzaakt die de oorzaak is van de roodheid en jeuk.
Om zonneallergie te voorkomen heb je een veilige ZONNEBESCHERMING nodig die is getest op de meest gevoelige huid. Gebruik zeer hoge UV-A/UV-B-bescherming tegen lange UV-A aangezien UV-A-stralen in het bijzonder betrokken zijn bij zonneallergie. Als je last hebt van jeukende rode huiduitslag na blootstelling aan de zon, dien je ZONNEBESCHERMING serieus te nemen en een dagelijkse ZONNEBESCHERMING voor het gezicht en andere onbedekte huid te gebruiken. Je neemt best ook zonveilige gewoonten aan door een hoed, zonnebril en beschermende kleding te dragen, en de schaduw op te zoeken wanneer de zon hoog staat.
Pigmentatiestoornissen
Blootstelling aan de zon is een sleutelfactor bij het veroorzaken van verschillende soorten ongelijkmatige huidpigmentatie, zoals donkere vlekken, melasma (zwangerschapsmasker) of vitiligo.
Waarom verschijnen er donkere vlekken op mijn huid?
UV-B-stralen stimuleren cellen genaamd melanocyten tot het produceren van het donkerbruine pigment melanine, die de huid een natuurlijke bescherming biedt tegen de zon. In het geval van pigmentatiestoornissen wordt de melanineproductie ongecontroleerd en fragmentarisch, wat leidt tot verschillende soorten donkere/lichte vlekken op de huid.
Wie last heeft van onregelmatige huidpigmentatie, gaat best onmiddellijk de huid beschermen met een breedspectrum dagelijkse UV-A/UV-B-ZONNEBESCHERMING. Je bescherming zal des te effectiever zijn als deze antioxidanten bevat, waaronder baicaline, vitamine E en Thermaal Bronwater van La Roche-Posay, zoals in het filtersysteem van La Roche-Posay XL-protect.
Acne: De zon is een valse vriend
Veel mensen denken dat zon vettige huid uitdroogt en de huidskleur egaliseert. Dat is alleen waar op heel korte termijn, bijvoorbeeld tijdens de eerste paar dagen. Hoewel het correct is dat de zon de huid in eerste instantie uitdroogt en puistjes door een gebruinde huid minder zichtbaar lijken, gaat je huid al snel reageren door nog meer vet te produceren om de droogheid te compenseren. Verder maakt de zon de bovenlaag van de huid dikker, zodat vet gemakkelijk geblokkeerd raakt en een voedingsbodem voor bacteriën wordt. Dit staat bekend als het rebound-effect en verklaart waarom de zon voor mensen met acne een valse vriend is.
Daarom is het verstandig om op zonnige dagen een gericht verzorgingsproduct voor acne met een goede SPF te gebruiken, zoals EFFACLAR Duo(+) SPF30. Een dagelijkse ZONNEBESCHERMING voor het gezicht en de onbedekte lichaamshuid (vergeet je rug niet!) is cruciaal als je het rebound-effect wilt vermijden.
Fotogevoeligheid
Bij fotogevoeligheid zorgen verschillende medicijnen ervoor dat de huid zeer gevoelig wordt voor de zon. Bekende voorbeelden zijn antibiotica zoals doxycycline, isotretinoïne (zwaar medicijn tegen acne) en bepaalde ontstekingsremmers zoals ibuprofen. Als je een medicijn gebruikt dat fotogevoeligheid veroorzaakt, loop je het risico op een zonnebrandachtige reactie, zelfs bij lichte blootstelling aan de zon. Bij fotogevoeligheid leidt UV-licht tot een structurele verandering in het medicijn, wat een immuunrespons in het lichaam veroorzaakt en een intense ontsteking van de huid tot gevolg heeft.
Als je een geneesmiddel gebruikt dat dit type reactie kan veroorzaken, moet je jouw onbedekte huid beschermen met een breedspectrum UV-A/UV-B-ZONNEBESCHERMING, en de zon weren door een hoed, zonnebril en beschermende kleding te dragen. Kies voor een product met een zeer hoge SPF- en PPD-factor.
Immunosuppressie door UV-stralen geïnduceerd
UV-stralen verminderen de activiteit van immuuncellen (witte bloedcellen) in de huid. Dit effect kan gunstig zijn bij auto-immuunziekten (waarbij het immuunsysteem in overdrive gaat), zoals atopische dermatitis (eczeem) en psoriasis. In deze omstandigheden schrijven dermatologen af en toe blootstelling aan de zon voor (gedurende een gecontroleerde periode) om zonnebrand en huidbeschadiging te voorkomen. Maar immuunsuppressie kan ook schadelijk zijn. In het geval van het herpes-simplexvirus kan blootstelling aan de zon koortsblaasjes op de lippen veroorzaken door de immuuncellen te onderdrukken die het virus onder controle houden. Als je last hebt van een koortslip, gebruik dan dagelijks een ZONNEBESCHERMING voor het gezicht, en vergeet niet de zone rond de lippen in te smeren. Je kunt ook een specifiek lipbeschermingsproduct gebruiken, zoals ANTHELIOS XL SPF50 Stick.
LANGETERMIJNEFFECTEN
VAN BLOOTSTELLING AAN DE ZON
Naast al deze korte (en meestal omkeerbare) effecten van blootstelling aan de zon, heeft de zon ook een langdurige impact op de huid. Er zijn twee basiscategorieën: Voortijdige huidveroudering en risico op huidkanker.
UV EN VROEGTIJDIGE
HUIDVEROUDERING
UV_A-stralen verstoren de binnenste bouwstenen van de huid, zoals collageen en elastinevezels. Na verloop van tijd veroorzaakt blootstelling aan de zon een uitdunning en uitholling van de huid, wat leidt tot verlies van stevigheid en elasticiteit en tot geaccentueerde rimpels. UV_B-stralen stimuleren ook vlekkerige en onregelmatige pigmentproductie in de opperhuid, wat leidt tot donkere vlekken (ook wel ouderdomsvlekken genoemd) en een vale teint. Al deze veranderingen in de huid worden huidveroudering genoemd
Dagelijkse ZONNEBESCHERMING voor het gezicht om tekenen van huidveroudering te voorkomen
Om huidveroudering te verzorgen en te helpen voorkomen, is de logische eerste stap het gebruik van een breedspectrum dagelijkse UV-A/UV-B-ZONNEBESCHERMING voor het gezicht van een gerenommeerd apotheekmerk. ANTHELIOS Ultra Comfort Cream SPF50 is een ZONNEBESCHERMING voor gevoelige huid die kan worden aangebracht in de buurt van de erg kwetsbare zone rond het oog zonder dat dit een prikkend gevoel geeft.
Goed om weten: Zelfs op een grijze, regenachtige dag wordt de huid blootgesteld aan UV-stralen die geleidelijk aan leiden tot de eerste tekenen van huidveroudering. Je huid verdient een optimale bescherming. Je draagt dan ook best elke dag een ZONNEBESCHERMING en niet alleen wanneer het warm en zonnig is.
Verzorging tegen huidveroudering met retinol en SPF
Als je je zorgen maakt over huidveroudering, overweeg dan om de huid tegelijkertijd te corrigeren en te beschermen met een retinolproduct met een aanzienlijke SPF.
Retinol heeft zijn sporen verdiend als het referentiemolecuul dat door dermatologen wordt voorgeschreven om de celvernieuwing aan het huidoppervlak te versnellen (om donkere vlekken te verzorgen) en de innerlijke bouwstenen van de huid te herstellen om zelfs diepe rimpels te corrigeren. De SPF in het product beschermt de huid tegen constante omgevingsinvloeden door UV-stralen, waardoor de huid al haar energie kan steken in het corrigeren van huidverouderingstekens.
UV
EN HET RISICO OP HUIDKANKER
Vandaag bedraagt het risico op huidkanker 1/1001. Langere vakanties, steeds zonnigere bestemmingen, buitenactiviteiten en het gebruik van zonnebanken verklaren het toegenomen aantal huidkankers. Dit komt omdat blootstelling aan de zon de belangrijkste oorzaak is van huidkanker. Het verhoogt je risico op de twee hoofdtypen: Basaalcelcarcinoom en melanoom. Het goede nieuws? 90% van de huidkankers is behandelbaar als ze vroegtijdig ontdekt worden. Dat is de reden waarom La Roche-Posay mensen aanmoedigt om regelmatig hun huid te controleren met SAVE YOUR SKIN, en om zonveilige gewoonten aan te nemen.
Basaalcelcarcinoom
Basaalcelcarcinoom is de meest voorkomende vorm van huidkanker. Het komt vaak voor bij oudere mensen die in de loop der jaren een aanzienlijke tijd aan de zon zijn blootgesteld. Vooral mensen met een bleke huid, blond haar, lichte ogen en sproeten worden er het slachtoffer van en het komt meestal voor op aan de zon blootgestelde delen zoals het gezicht en de hoofdhuid. Een basaalcelcarcinoom geeft de huid een beschadigd uiterlijk. Het kan zich voordoen als een verhoogd huidplekje met bloedvaten die erdoorheen lopen of er als een zweer uitzien.
Basaalcelcarcinoom heeft een uitstekende prognose (wat betekent dat de kans op volledig herstel zeer hoog is), omdat het langzaam groeit en zich niet zoals andere kankers naar andere delen van het lichaam verspreidt. Het wordt behandeld door chirurgische verwijdering van de laesie of via lokale chemotherapie, laser, vloeibare stikstof of een crème genaamd imiquimod. Basaalcelcarcinoom kan worden voorkomen door het levenslange gebruik van UV-A/UV-B-ZONNEBESCHERMING (vooral op onbedekte delen) en slimme gewoonten wat betreft ZONNEBESCHERMING.
Melanoom
Melanoom is de gevaarlijkste vorm van huidkanker en kan op elke leeftijd ontstaan. Het komt vaker voor bij mensen met een lichter huidtype en mensen met veel moedervlekken, maar het kan bij iedereen voorkomen. Het is een kanker van de pigmentproducerende cellen in de huid, melanocyten, en neemt vaak de vorm aan van een moedervlek met:
- asymmetrie,
- onregelmatige randen,
- verschillende kleuren in de moedervlek,
- een diameter van meer dan 6 mm,
- snel veranderend uiterlijk.
Net als bij basaalcelcarcinoom is blootstelling aan UV-straling de primaire oorzaak van melanoom.
De prognose van melanoom hangt af van de grootte van de tumor, hoe dik deze is en of de bovenliggende huid is beschadigd. Nogmaals, je kunt genoeg doen om ervoor te zorgen dat je eventuele problemen vroegtijdig opmerkt: Leer hoe je je huid kunt checken met SAVE YOUR SKIN en gebruik de ABCDE-methode om je moedervlekken en die van je dierbaren te controleren. 90% van de huidkankers is behandelbaar als ze vroegtijdig ontdekt worden.
De eerste stap bij de behandeling van melanoom is het verwijderen van de moedervlek, wat meestal volstaat voor een volledige genezing, en vervolgens te controleren op de verspreiding van de ziekte waarvoor behandelingen zoals chemotherapie, radiotherapie en biologische geneesmiddelen (gerichte antilichamen) nodig zijn.
Wacht niet met zoeken
Vroege detectie is de sleutel tot de succesvolle behandeling van melanoom. Laboratoires Dermatologiques La Roche-Posay helpt je de controle over te nemen. De website omvat veel duidelijke, informatieve en interactieve tools die je tonen hoe je jouw huid en die van je familie kan controleren en zo verdachte letsels vroegtijdig kan opsporen.
Als je recent een verandering hebt waargenomen of twijfels hebt, raadpleeg dan zo snel mogelijk je huisarts of een dermatoloog om te weten te komen of je moedervlek zorgwekkend is. Onthoud dat dit geen vervanging is voor je dermatoloog, die de enige persoon is die een diagnose van verdachte laesies kan stellen en kan beslissen om al dan niet een behandeling aan te vatten.
Het levenslange gebruik van UV-A/UV-B-ZONNEBESCHERMING beschermt tegen melanoom.
Met de juiste UV-A/UV-B-ZONNEBESCHERMING is het merendeel van de melanomen te voorkomen. Zo verminder je het risico op melanoom:
- Baby's en kinderen onder de 3 jaar mogen geen directe blootstelling aan de zon hebben, en moeten ook als ze in de schaduw zitten, beschermd zijn met ZONNEBESCHERMING.
- Vanaf 3 jaar moeten kinderen ZONNEBESCHERMING dragen op de onbedekte huid wanneer ze zich in de zon bevinden, dragen ze best een hoed, zonnebril en beschermende kleding, en zitten ze best in de schaduw wanneer de zon hoog staat.
- Het gebruik van ZONNEBESCHERMING en slimme gewoonten moeten levenslang worden volgehouden.
Zonveilige gewoonten moeten vanaf de kindertijd worden aangeleerd, omdat zonnebrand in de kindertijd een belangrijke risicofactor is voor melanoom. Bovendien leer je hen gewoonten die hen de rest van hun leven goed van pas zullen komen.
1American Association for Cancer Research Press Release, May 29, 2014
http://www.aacr.org/Newsroom/Pages/News-Release-Detail.aspx?ItemID=553#.WKyFqxLhAvo
2Source: Euromelanoma Epidemiological fact sheet