KINDEREN MOETEN WORDEN
BESCHERMD TEGEN DE ZON
De huid van kinderen is veel kwetsbaarder dan die van volwassenen, vooral wat betreft de schadelijke effecten van UV-stralen:
- Omdat de huid dunner is, loopt ze een groter risico op diepgaande celbeschadiging.
- Aangezien het pigmentatiesysteem zich nog aan het ontwikkelen is, beschikt het nog niet over het zelfverdedigingsmechanisme dat de huid van volwassenen beschermt tegen UV-stralen.
De jonge huid (vooral de babyhuid) is gevoelig voor zonnebrand en 50 - 80% van de zongerelateerde schade wordt opgelopen tijdens de jeugd en puberteit1. Daarom is ZONNEBESCHERMING zo belangrijk voor kinderen en dienen baby's volledig uit de zon te worden gehouden. Gebruik de geschikte zonnebrandcrème voor baby's en blijf continu in de schaduw, zo krijgt zonnebrand bij baby's geen kans. Ontdek de beste tips voor ZONNEBESCHERMING bij kinderen.
BEGRIJP DE GEVAREN
VAN BLOOTSTELLING AAN DE ZON
Zonnebrand vormt het meest logische risico, maar de effecten ervan kun je echter levenslang met zich meedragen.
ZONNEBESCHERMING bij kinderen dient niet enkel tijdens de vakantie te worden gebruikt. Kinderen worden bij activiteiten buitenshuis het hele jaar door blootgesteld aan UV-stralen: een picknick in het park, activiteiten op de speelplaats, sporten, enz. Baby's zijn bijzonder gevoelig voor zonnebrand, zelfs wanneer ze niet direct worden blootgesteld aan de zon (ook in de schaduw bereikt reflecterend zonlicht de huid van de baby, daarom is ZONNEBESCHERMING van groot belang).
De schade die opgelopen wordt door blootstelling aan de zon neemt doorheen de tijd toe en blijft zicht verder opbouwen: Bekijk het alsof je een 'zonnecreditcard' gebruikt. Bij elke “aankoop” (blootstelling aan de zon), neemt je “zonneschuld” toe. Dit stapelt zich op en doet het risico doorheen de tijd toenemen.
Wanneer kinderen te veel worden blootgesteld aan de zon, bestaan er natuurlijk ook kortetermijnrisico's:
- Uitdroging.
- Zonnesteek.
- Pijnlijke zonnebrand.
Kinderen houden ervan om buiten te spelen en we willen dat ze plezier maken! Maar ouders moeten waakzaam blijven: een kind zal enkel wijzen op het ongemak dat zonnebrand met zich meebrengt als de huid al beschadigd is. En de langetermijneffecten zijn nog verontrustender. Overmatige blootstelling aan de zon brengt grote risico's met zich mee voor de huid, zoals:
- Een snelle huidveroudering.
- Huidkankers zoals melanomen.
Verontrustend feit: Als de huid voor de leeftijd van 20 jaar 5 keer verbrandt met blaarvorming, dan zal dit het risico op melanomen (huidkanker) met 80% doen toenemen.2.
Maar geen paniek! Dit risico kan drastisch worden verlaagd door kinderen goede zongewoontes aan te leren. Lees verder en ontdek onze praktische gids die alle informatie bevat die je nodig hebt.
HOE BESCHERM JE
DE HUID VAN KINDEREN
TEGEN DE ZON
Leer kinderen veilig om te gaan met de zon, voor een levenslange bescherming
Bescherming draait niet alleen om zonnebrandcrèmes. Door kinderen nu zonveilig gedrag aan te leren, draag je actief bij aan de gezondheid van hun huid in de toekomst. Een Duitse studie uitgevoerd bij jonge kinderen toonde aan dat zonveilige opvoeding de goede gewoontes wat betreft ZONNEBESCHERMING met 500% doet toenemen. Het aanleren van zonveilig gedrag houdt je kinderen veilig wanneer ze worden blootgesteld aan de zon.
Hier zijn enkele slimme tips om je kinderen veilig te houden:
Algemene regels om kinderen te beschermen tegen de zon
- Zoek de schaduw op tussen 11u en 16u Moedig kinderen aan om in de schaduw te spelen of een dutje te doen in de schaduw.
- Leer kinderen om “hun schaduw te lezen” en om uit de zon te gaan als hun schaduw kleiner is dan ze zelf zijn.
- Draag een hoed met een brede rand, een zonnebril met UV-bescherming en donkere kleding (een donkere T-shirt beschermt beter dan een witte T-shirt); ga in het water voor een maximale bescherming door zwemkleding te dragen met een hoge UPF (ultraviolet protection factor), badpakken uit één stuk en langere zwembroeken.
- Onderschat “indirecte” blootstelling niet: UV-A-stralen dringen door wolken en glas heen en daarom loopt de huid ook gevaar op een bewolkte dag, in de auto of tijdens een vliegtuigreis.
- Neem een strandparasol of tent mee.
- Zorg ervoor dat kinderen regelmatig water drinken.
Wat is de beste zonnebrandcrème voor kinderen? Dit zijn onze beste tips
- Gebruik een breedspectrum UV-A- en UV-B-zonnbescherming met SPF50+ op de blootgestelde huid.
- Breng de ZONNEBESCHERMING regelmatig (minstens elke twee uur) en zo egaal als mogelijk aan. Sla geen plekjes over, dit kan makkelijk gebeuren wanneer kinderen spartelen of snel een kietelend gevoel ervaren. Breng het ook royaal aan: Als algemene vuistregel geldt dat een hoeveelheid ZONNEBESCHERMING ter grootte van een golfbal nodig is om het volledige lichaam te beschermen.
- Besteed aandacht aan de plekjes die regelmatig worden vergeten: De oren, de neus, de lippen, de achterkant van de nek, de handen en de voeten.
- Breng de ZONNEBESCHERMING onmiddellijk weer aan na het zwemmen of overmatig zweten.
- Kies een ZONNEBESCHERMING die specifiek is ontwikkeld voor gebruik op de natte huid om de huid aan het zwembad of op het strand continu te beschermen.
- Hou de ANTHELIOS Pocket SPF50+ bij de hand, voor ZONNEBESCHERMING on-the-go die je waar en wanneer dan ook kan gebruiken. Het kleine formaat past makkelijk in je zak en kan mee door de luchthavenbeveiliging worden genomen. Het bevat bovendien voldoende formule om je ’gezicht een week lang te beschermen. Neem ANTHELIOS met je mee wanneer je de deur uitgaat, zo heb je altijd de nodige bescherming bij de hand!
- Toon je kinderen hoe ze zonnebrandcrème zelf kunnen aanbrengen – als een echte superheld!
Technologie die kinderen helpt te beschermen tegen de zon
- Maak ZONNEBESCHERMING leuk met de My UV Patch van La Roche-Posay, een innovatieve en zongevoelige huidpatch die je kunt verbinden met een mobiele app – zo kunnen kinderen hun blootstelling aan de zon zelf opvolgen, zichzelf beschermen en zelfstandiger worden wat betreft hun ZONNEBESCHERMING.
ANTHELIOS DERMO-PEDIATRICS SPF50+: ZEER HOGE BESCHERMING
SPECIAAL ONTWORPEN VOOR BABY'S EN PEUTERS
Het ANTHELIOS Dermo-Pediatrics SPF50+-assortiment van La Roche-Posay biedt baanbrekende ZONNEBESCHERMING voor jonge kinderen en baby's ouder dan 6 maanden. Deze ZONNEBESCHERMINGsproducten worden optimaal verdragen door de jonge huid en bevatten een minimum aan ingrediënten. Ze bieden tegelijkertijd een zeer hoge breedspectrum UV-A- en UV-B-bescherming (de UV-A-bescherming is tweemaal strikter dan de Europese standaard). De ANTHELIOS Dermo-Pediatrics SPF50+ ZONNEBESCHERMINGsproducten bevatten het verzachtende en anti-oxiderende Thermaal Bronwater van La Roche-Posay
Alle producten zijn getest onder pediatrisch en dermatologisch toezicht.
- ANTHELIOS Dermo-Pediatrics SPF50+ Hydraterende Melk is geschikt voor jonge kinderen.
- ANTHELIOS Dermo-Pediatrics SPF50+ Babymelk beschermt de huid van baby's van 6 maanden en ouder tegen indirecte blootstelling aan de zon. De hypoallergene formule is verrijkt met karitéboter en is geschikt voor de atopische babyhuid met neiging tot atopisch eczeem.
- ANTHELIOS Dermo-Pediatrics Wet Skin Gel Lotion SPF 50+ kan meteen worden aangebracht op de natte huid en garandeert zo een constante ZONNEBESCHERMING op het strand of aan het zwembad.
- ANTHELIOS Dermo-Pediatrics Spray SPF50+ en ANTHELIOS Dermo-Pediatrics SPF50+ Multi-Position Spray bieden allebei een uitzonderlijke UV-bescherming voor de kinderhuid, en dat allemaal in een handige sprayfles.
- Het weer kan soms onvoorspelbaar zijn en het gebeurt wel eens dat je geen ZONNEBESCHERMING bij de hand hebt wanneer de zon plots gaat schijnen. Het onweerstaanbare meeneemformaat van ANTHELIOS Pocket SPF50+ voldoet aan deze behoefte die tot nu toe nog nooit werd beantwoord. ANTHELIOS Pocket SPF50+ is verkrijgbaar in verschillende versies voor volwassenen en kinderen en biedt zeer hoge ZONNEBESCHERMING die wel een week lang meegaat, en dat in een handig zakformaat dat je overal met je mee kan nemen.
1 Robinson JK et al. Summertime sun protection used by adults for their children. J Am Acad Dermatol 2000
2 American Association for Cancer Research Press Release, May 29, 2014 http://www.aacr.org/Newsroom/Pages/News-Release-Detail.aspx?ItemID=553#.WKyFqxLhAvo