De specifieke veranderingen die worden ondervonden, zijn afhankelijk van de exacte behandeling en de unieke reactie van de patiënt erop. Als reactie op kankertherapieën kan de huid droog, rood en ruw worden. Andere vaak voorkomende bijwerkingen zijn hyperpigmentatie (wanneer de huid een vlekkerige bruine verkleuring vertoont). De meeste huidbijwerkingen zijn omkeerbaar zodra de behandeling is gestopt.
Het is essentieel om zachte dermocosmetische verzorgingsproducten te gebruiken tijdens deze cruciale periode om voor je kwetsbare huid te zorgen. Een van de belangrijkste aspecten van die verzorging is bescherming tegen de zon.
Kankerbehandelingen en de zon: vrienden of vijanden?
Intuïtief zou je kunnen denken dat een dagje in de zon een ideale manier is om te ontspannen en een welverdiende "time-out" te nemen om je emotionele welzijn een boost te geven. Maar houd er rekening mee dat veel kankerbehandelingen je huid gevoeliger kunnen maken voor zonlicht. Dit wordt lichtgevoeligheid genoemd.
Zelfs bij lage niveaus, kan blootstelling aan UV-straling zonnebrand of verergering van de huidbijwerkingen veroorzaken. Zonlicht is geen verboden terrein, maar je moet je bewust zijn van de gevaren en je huid navenant beschermen.
Zonnebeschermingtips voor patiënten die een kankerbehandeling krijgen
Vanaf het begin van je behandeling tot een jaar nadat deze is beëindigd, moet je een uitgebalanceerde breedspectrum UVA-UVB-bescherming op je huid aanbrengen. Best kies je voor een zonnebescherming van minimaal SPF 50+.
Als je radiotherapie hebt gehad, zorg er dan voor dat je weet waar je precies bent blootgesteld aan de radiostralen, aangezien deze hele zone zeer kwetsbaar is voor zonnebrand, vooral het eerste jaar na de behandeling.
Ook chirurgische littekens zijn bijzonder gevoelig voor de zon en lopen het risico hypergepigmenteerd (donker gekleurd) te worden. Zorg ervoor dat je ze bedekt of grondig beschermt. Onthoud ook dat UVA's niet worden geblokkeerd door glas of wolken, dus een dagelijkse bescherming is nodig, zelfs als je je bij een raam bevindt of de zon niet schijnt.
Wanneer je naar buiten gaat:
- Denk huidvriendelijk: geef de voorkeur aan hypoallergene zonnebeschermingsproducten, getest en samengesteld voor mensen met de meest kwetsbare huid. Zoek een textuur die voedzaam aanvoelt om aan te brengen, want je zult deze producten elke dag moeten gebruiken.
- Smeer royaal: breng zonnebescherming aan na je vochtinbrengende crème op alle blootgestelde delen, inclusief je oren, voor- en achterkant van je nek, handpalmen en voeten. Om de 2 uur opnieuw aanbrengen.
- Schaduw is je vriend: als je wordt uitgenodigd voor een buitenevenement, bekijk dan op voorhand of er schaduw is, of wees niet bang om je eigen schaduw mee te nemen (een paraplu of parasol is best draagbaar!).
- Houd de klok in de gaten: ga niet naar buiten tussen 10.00 en 16.00 uur – op het moment dat de zon het sterkst is.
- Bedek je met lichte kleding: draag beschermende kleding van katoen of natuurlijke vezels (T-shirt met lange mouwen en broek enz.) en een hoed met een brede rand.
3 "vaak vergeten" zones :
Ogen: wie ziet er niet goed uit in een stijlvolle zonnebril met UVA-UVB-bescherming! Bovendien is de oogcontour een van de meest voorkomende delen van de huid om huidkanker te ontwikkelen, dus bescherm het met een product met hoge tolerantie dat niet in de ogen prikt.
Lippen: gebruik een lippenbalsem met SPF of een specifiek lipbeschermingsproduct.
Hoofd: Veel kankerbehandelingen gaan hand in hand met haarverlies. Wacht niet af om te ondervinden hoe pijnlijk een door de zon verbrande hoofdhuid kan zijn! Een pruik kan heet zijn in de zon, maar een katoenen sjaal kan dienen als een zeer kleurrijke bescherming en een hoed met brede rand zorgt voor wat schaduw.
Als je blote hoofdhuid aan de zon wordt blootgesteld, gebruik dan een zeer hoge UVA-UVB-bescherming. Een onzichtbare mist is een aangename textuur voor deze kwetsbare zone van de huid.