Zonneallergie: Symptomen, oorzaken, en verzorging

Article Read Duration 5 min leestijd

Zelfs bij lichte blootstelling aan de zon kan een zonneallergie leiden tot huiduitslag met rode bultjes die jeukerig aanvoelen. Volg deze tips om een zonneallergie te verzorgen:

• Vermijd de zon tussen 11u en 16u.
• Draag een hoed, een zonnebril en een T-shirt met lange mouwen.
• Gebruik een breedspectrum-zonnecrème met SPF50+.
• Zorg ervoor dat de ZONNEBESCHERMING de huid ook beschermt tegen lange UV-A-stralen.
• Kies een ZONNEBESCHERMING die speciaal is ontwikkeld voor gevoelige huid met neiging tot allergie.

WAT IS ZONNEALLERGIE?

Zonneallergie is een term die wordt gebruikt om een aandoening te omschrijven waarbij de huid uitslag vertoont bij blootstelling aan de zon. Dokters begrijpen nog steeds niet goed wat precies de oorzaak vormt van zonneallergie, maar men veronderstelt dat UV-licht de bouwstenen van de huid wijzigt, waarop het immuunsysteem zal reageren en wat zal leiden tot een ontstoken huid (een rode, geïrriteerd of jeukend aanvoelende huid, als dan niet met blaarvorming).

De bekendste vorm van zonneallergie is zonder twijfel polymorfe lichteruptie (PLE, polymorphous light eruption). Een wat minder heftige subvariant van polymorfe lichtuitbarsting is goedaardige zomerlichteruptie (BSLE, benign summer light eruption). Ondanks de naam komt deze variant niet enkel voor tijdens de zomermaanden. Skiën, lunchen op een terras in de lente, of zelfs het zonlicht dat door een raam naar binnen valt, kan voor erg gevoelige personen voldoende zijn om kleine, rode bultjes te veroorzaken.

Lees verder en ontdek meer over de symptomen van zonneallergie, de verschillende soorten huiduitslag en allerbelangrijkst: wat je eraan kan doen! Spoiler-alert: Het is van essentieel belang dat je de juiste zonnecrème kiest.

ZONNEALLERGIE:
DE SYMPTOMEN

Hoe ziet huiduitslag als gevolg van een zonneallergie eruit?

Met zonneallergie verwijst men vaak naar de aandoening polymorfe lichteruptie (PLE, polymorphous light eruption). “ Polymorf” betekent dat iets vele vormen kan aannemen. Dit betekent dat er verschillende types zonneallergie zijn:

  • Meestal komt het voor in de vorm van gegroepeerde kleine, rode vlekjes die jeukerig aanvoelen. Ze komen vaak voor op de decolleté, de schouders, de armen, de benen en de wreef. Het gezicht blijft vaak onaangetast. Ze verschijnen meestal zo'n 12 uur na blootstelling aan de zon.
  • Bij sommige mensen verschijnen blaren die later veranderen in droge, rode vlekken (vergelijkbaar met een huid met neiging tot atopisch eczeem).
  • Soms lijken de rode vlekken ook op het mikpunt van een roos of schietschijf2.

WAT VEROORZAAKT
ZONNEALLERGIE?

Waarom krijg ik tijdens de zomermaanden last van huiduitslag?

Zonneallergie of polymorfe lichteruptie wordt veroorzaakt door blootstelling aan zonlicht, meer bepaald UV-A-stralen.

Wie kan zonneallergie krijgen?

Tot 10% van de mensen wordt getroffen door polymorfe lichteruptie. Het komt vooral voor bij:

  • Vrouwen tussen de 15 en 35 jaar oud, hoewel eigenlijk iedereen een zonneallergie kan krijgen.
  • Mensen met een lichte huid, hoewel ook mensen met een donker fototype (huidskleur) het kunnen krijgen.
  • Mensen die in niet zo zonnige gebieden leven.

Vermijdbare oorzaken van zonneallergie

Bepaalde soorten medicatie zoals het antibioticum tetracycline kunnen zonneallergie veroorzaken. Soms komt zonneallergie voor wanneer de huid in contact komt met bepaalde stoffen vóór ze wordt blootgesteld aan de zon. De boosdoeners zijn onder andere parfum en zelfs limoensap. Dokters hebben zelfs de benaming Margarita-uitslag bedacht voor een zonneallergie die wordt veroorzaakt door limoenen! Maar de hoofdoorzaak van zonneallergie blijft het zonlicht zelf, meer bepaald UV-A-stralen. Daarom baseert elke behandeling zich op de juiste zonnecrème. Lees verder voor meer details...

HET VERZORGEN VAN ZONNEALLERGIE

ZONNEBESCHERMING is de meest doeltreffende oplossing

De voornaamste manier om een zonneallergie te verzorgen, is door het te voorkomen. Beperkt daarom de blootstelling aan de zon, hou een slimme ZONNEBESCHERMINGsroutine aan en gebruik de juiste zonnecrème voor zonneallergie. Volg de volgende tips om zonneallergie te vermijden:

  • Blijf tussen 11u en 16u uit de zon.
  • Draag beschermende kleding, zoals een hoed, een zonnebril, T-shirts met lange mouwen, enz.
  • Gebruik een zonnecrème met erg hoge ZONNEBESCHERMINGsfactor (SPF 50+) en een breedspectrum anti-UV-B- en anti-UV-A-bescherming.
  • Zorg ervoor dat jouw zonnecrème ook bescherming beidt tegen lange UV-A-stralen (dat doen ze namelijk niet allemaal!).
  • Kies een zonnecrème die ontwikkeld is voor de gevoelige en reactieve huid met neiging tot allergie, om reacties te vermijden.
  • Breng de geschikte ZONNEBESCHERMING elke twee uur opnieuw aan.

WAAROM NIET ZOMAAR ELKE ZONNECRÈME
VOLSTAAT

Welke zonnebrandcrème moet ik gebruiken voor een zonneallergie?

Het is belangrijk om de juiste zonnecrème te kiezen als je last hebt van zonneallergie, in welke vorm dan ook. La Roche-Posay, het partnermerk van dermatologen, ontwikkelt zonnebrandproducten voor mensen die last hebben van huidaandoeningen zoals zonneallergie.

ANTHELIOS Med Zonne-Intolerantie Crème is de 1ebreedspectrum zonnecrème die niet alleen een hoge UV-A- en UV-B-bescherming biedt, maar ook het verzachtende Neurosensine bevat dat jeuk tegengaat. Het is specifiek ontwikkeld voor gevoelige en zongevoelige huid met neiging tot zonneallergieën zoals polymorfe lichteruptie.

De doeltreffendheid van ANTHELIOS Med Sun Intolerance is klinisch bewezen bij personen met neiging tot polymorfe lichteruptie. Tijdens de klinische testen:

  • werd 100% van de personen beschermd tegen polymorfe lichteruptie
  • 88% ervoer geen gevoel van jeuk
  • 90% ervoer geen branderig gevoel

Voedingssupplementen kunnen het risico op zonneallergie helpen te beperken.

Sommige dermatologen beweren dat voedingssupplementen met bètacaroteen, nicotinamide (vitamine B3), selenium en probiotica verlichting kunnen bieden tijdens periodes van polymorfe lichteruptie. Neem deze supplementen gedurende één maand vóór en tijdens de periode waarin de huid wordt blootgesteld aan de zon.

Medische behandelingen voor polymorfe lichteruptie

Na een periode van zonneallergie is het belangrijk om zoveel mogelijk verdere blootstelling aan de zon te vermijden en consistent ZONNEBESCHERMING te gebruiken. De huiduitslag verdwijnt normaal gezien na enkele weken vanzelf, mits de juiste bescherming. Ga langs bij een dokter of dermatoloog om de behandelopties te bespreken wanneer jouw huid bijzonder vervelend reageert op zonlicht.

De dokter raadt mogelijk een crème met corticosteroïden aan om een pijnlijke uitslag of een uitslag die erg jeukerig aanvoelt, te behandelen. Wees zuinig met deze crème en gebruik het product enkel op medisch advies. Gebruik nooit corticosteroïden als je geen huiduitslag hebt.

Er zijn verschillende medicijnen om de symptomen van aanzienlijke lichterupties te verlichten. Hieronder valt het anti-malariamedicijn hydroxychloroquine, korte behandelingen met orale steroïden, of andere niet-steroïdale medicijnen zoals azathioprine.

Fototherapie onder medisch toezicht is een andere behandeling die kan helpen om periodes van polymorfe lichteruptie te verlichten. Hierbij wordt de huid blootgesteld aan gecontroleerde dosissen van UV-straling, wat de huid 'ongevoeliger' maakt. Deze behandeling wordt 3 keer per week toegepast en dat gedurende 4-6 weken, meestal tijdens de lente. Dient gezegd te worden dat de meeste medisch deskundigen dit type behandeling vermijden aangezien de huid wordt blootgesteld aan UV-stralen, wat het risico op huidkankers kan verhogen.

Al deze behandelingen worden uitsluitend toegepast in de meest serieuze gevallen en moeten steeds onder medisch toezicht verlopen.

Het goede nieuws is dat zonneallergieën dan wel oncomfortabel en vervelend mogen zijn, maar ze verdwijnen meestal wel mits de juiste bescherming én veroorzaken geen littekens of blijvende schade.

1Hawk, J. (2004). Benign summer light eruption and polymorphic light eruption: genetic and functional studies suggest that a revised nomenclature is required. Journal of Cosmetic Dermatology, 3(3), 173-175.

2https://www.nhs.uk/conditions/polymorphic-light-eruption/

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-1

DONKERE KLEREN ZIJN
BETER GESCHIKT VOOR DE ZON.

WAAR TRUE-ANSWER

Donkere en intense kleuren, zoals zwart, marineblauw, rood of smaragdgroen, bieden inderdaad meer UV-bescherming dan wit en pastelkleuren. Zorg er dus voor dat je ook donkere kledingstukken meeneemt op je volgende vakantie!
Ontdek meer
True-or-false-visual-3

KINDEREN ZIJN
KWETSBAARDER VOOR DE ZON.

WAAR TRUE-ANSWER

Een goede bescherming tegen de zon is zeer belangrijk voor kinderen, vooral als je weet dat 50 - 80% van de UV-gerelateerde schade optreedt vóór de leeftijd van 20 jaar en dat 1 op de 55 mensen die in 2008 geboren zijn op een dag een melanoom zal ontwikkelen. Maar dit risico kan aanzienlijk worden verminderd met de juiste bescherming
Ontdek meer
True-or-false-visual-2

ZON IS GOED
VOOR JE KIND.

ONWAAR WRONG-ANSWER

De huid van kinderen is bijzonder kwetsbaar voor de schadelijke effecten van de zon. Daarom zijn kinderartsen en dermatologen het erover eens dat baby's en peuters onder de 3 jaar niet direct aan de zon mogen worden blootgesteld. Daarna zorg je er best voor dat je een breedspectrum UV-A-/U-VB-zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor gebruikt, zoals Anthelios.
Ontdek meer

DAAR HEBBEN WE OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

ANTHELIOS speelt een baanbrekende rol op het gebied van zonnebrandproducten. Deze breedspectrum zonnebrandcrème met zeer hoge beschermingsfactor is het resultaat van meer dan 25 jaar doeltreffend klinisch onderzoek naar ZONNEBESCHERMINGsproducten en zongevoelige huid.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

Placeholder

100% VAN DE PRODUCTEN IS
HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = optimale tolerantie
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.
Placeholder

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
Placeholder

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op een zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.
Placeholder

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen uitsluitend de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke ingrediënten, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.