WAT IS SLAAP NU PRECIES?
Voor de meeste mensen lijkt het antwoord vrij eenvoudig. Slaap is wanneer je indommelt en je jou voor een bepaalde tijd niet meer bewust bent van je omgeving. Na een tijdje word je wakker, hopelijk fris en vol energie. Wetenschappelijk gezien is slaap een terugkerende staat van veranderd bewustzijn en verminderde interacties met onze omgeving waarbij onze zintuiglijke functies en willekeurige spieren beperkt zijn.
Wat zich precies afspeelt in de hersenen en de rest van het lichaam tijdens het slapen is complex en wordt tot op heden nog steeds onderzocht. Lees verder om inzicht te krijgen in wat er gebeurt terwijl we slapen en waarom die uren van slaap zo belangrijk zijn, voor volwassenen en zeker voor kinderen.
WELKE ZIJN DE SLAAPFASES?
Tijdens het slapen circuleren we tussen twee verschillende soorten slaap: REM (rapid eye movement/snelle oogbeweging) -slaap en niet-REM slaap. Alles begint bij niet-REM slaap, die bestaat uit 4 verschillende fases.:
- De eerste is een tussenfase, tussen wakker en slapen
- De tweede is de lichte slaap, waarbij je hartritme en ademhaling regelmatig worden en je lichaamstemperatuur daalt
- De derde en vierde fase zijn diepe slaap
- Daarna circuleren we naar REM-slaap, gekenmerkt door snelle bewegingen van de ogen achter gesloten oogleden. Onze hersenactiviteit lijkt in deze fase erg veel op die wanneer we wakker zijn. We gaan sneller ademen en onze spieren zijn tijdelijk verlamd terwijl we dromen. We circuleren meestal vier tot vijf keer per nacht door deze twee soorten slaap. Dit is het slaappatroon voor zowel volwassenen als kinderen.
WAAROM IS SLAAP ZO BELANGRIJK?
Slaap is een cruciaal herstelproces
Terwijl we slapen ondergaan ons lichaam en onze hersenen een herstelproces. Terwijl we slapen kan het lichaam zichzelf genezen en metabolische afvalstoffen, die zich hebben opgestapeld tijdens actieve periodes, afvoeren.1 Dit is vooral zo voor de hersenen, waar giftige stoffen als reactieve zuurstofcomponenten “worden weggespoeld” aan een sneller tempo tijdens het slapen dan wanneer we wakker zijn.2 In beide gevallen wordt het “ontgiftend effect” van slaap geacht het gevolg te zijn van het vertraagd metabolisme, waardoor herstelprocessen kunnen overnemen.
De hersenen blijven vrij actief tijdens het slapen en een goede kwaliteit van slaap blijkt essentieel voor het opslaan in het geheugen en versterken van nieuwe herinneringen3. Naast het ontgiften van het lichaam is slaap ook een periode van groei en herstel. Anabolische (groeistimulerende) hormonen zoals het menselijk groeihormoon worden bij voorkeur tijdens het slapen afgescheiden. We gaan ervan uit dat dit de reden is waarom slaap belangrijk is voor een goede wondgenezing4. We ontdekken voortdurend nieuwe functies van onze slaap. We weten nu bijvoorbeeld dat slaap van vitale waarde is voor het behoud van het immuunsysteem en de manier waarop hormonen in ons lichaam functioneren.5
WAAROM SLAAP VOORAL BELANGRIJK IS
VOOR KINDEREN
Slaap is essentieel voor de gezondheid en ontwikkeling van kinderen
Slaap is van essentieel belang voor het welzijn van volwassenen en kinderen, maar kinderen zijn voornamelijk afhankelijk van de kwaliteit van de slaap en hebben ook meer slaap nodig.
Onderzoek heeft aangetoond dat kinderen die regelmatig voldoende slaap van goede kwaliteit krijgen, beter scoren op aandacht, gedrag, leren, geheugen en algemene mentale en lichamelijke gezondheid. Slaaptekort kan leiden tot hoge bloeddruk, overgewicht en zelfs depressie. Aangezien groeihormonen bij voorkeur tijdens het slapen worden afgescheiden, kan chronisch (lange termijn) slaapgebrek ook de groei van kinderen hinderen.
KLIK HIER om meer te weten te komen over de algemene impact van slaap op je gezondheid en levenskwaliteit
HUID MET NEIGING TOT ATOPISCH ECZEEM:
EEN VAN DE BELANGRIJKSTE OORZAKEN VOOR SLAAPGEBREK BIJ KINDEREN
Atopische dermatitis kan de nachtrust bij kinderen hinderen
Als jouw kind lijdt aan atopische dermatitis (atopisch eczeem), mag dit niet over het hoofd gezien worden als een mogelijke oorzaak voor slaaptekort. 90% van de kinderen met een huid met neiging tot atopisch eczeem hebben tijdens de nacht last van jeuk en krabben, waardoor ze elke nacht een volledig uur slaap verliezen. In hun vaste routine voor het slapengaan moeten verzorgingsproducten voor huid met neiging tot atopie opgenomen worden, zoals LIPIKAR Syndet AP+ bij het baden gevolgd door een rijk emolliërend product zoals LIPIKAR Baume AP+M voor het slapengaan. Met deze eenvoudige stappen kan het krabben tot de helft verminderd worden en maakt je jouw kind klaar voor een vredige nachtrust en een opgewekter gevoel bij het ontwaken!
1 Raymond Cespuglio, Damien Colas, & Sabine Gautier-Sauvigné, "Energy Processes Underlying the Sleep Wake Cycle"; Chapter 1 in Parmeggiani & Velluti (2005).
2 "Brain may flush out toxins during sleep". National Institutes of Health. Archived from the original on January 16, 2014.
3 https://www.ninds.nih.gov/Disorders/Patient-Caregiver-Education/Understanding-Sleep
4 Gümüştekín K, Seven B, Karabulut N, Aktaş O, Gürsan N, Aslan S, Keleş M, Varoglu E, Dane S (2004). "Effects of sleep deprivation, nicotine, and selenium on wound healing in rats". International Journal of Neuroscience. 114 (11): 1433–1442. doi:10.1080/00207450490509168. PMID 15636354.
5 "Sleep-wake cycle: its physiology and impact on health" (PDF). National Sleep Foundation. 2006. Retrieved 24 May 2017.