WAAROM SLAAPTEKORT SLECHT IS
VOOR ONZE GEZONDHEID (EN ONS GELUK!)

Article Read Duration 6 min leestijd

Het is officieel: slaapgebrek is een epidemie. Een derde van alle volwassenen slaapt minder dan algemeen wordt aanbevolen. Experts leggen de schuld bij werkstress, ploegendienst en het gebruik van digitale toestellen 's avonds laat, waardoor onze hersenen steeds stand-by bljiven. Begrijpelijkerwijs wordt ook de slaap van ouders met jonge kinderen vaak onderbroken!
Slaapgebrek heeft verreikende effecten op korte en lange termijn:

Kortetermijneffecten van slecht slapen Langetermijnimpact op de gezondheid
Verminderde cognitieve functies
Concentratieproblemen
Prikkelbaarheid en stemmingswisselingen
Gebrek aan inlevingsvermogen
Geheugenverlies
Een verhoogd risico op:
• een beroerte
• een hartaanval
• diabetes
• obesitas
• hoge bloeddruk
• depressie

Er zijn heel wat dingen die we kunnen doen om onze slaapkwaliteit te verbeteren:
• Een goede “slaaphygiëne”
• Dagelijkse lichaamsbeweging, maar niet vlak voor bedtijd
• Geen caffeïne meer na de middag
• Een laatste, lichte maaltijd bij valavond
• Schakel digitale toestellen uit twee uur voor het slapengaan
Slaapgebrek houdt ook nauw verband met de huid. Indien slaaptekort langere tijd aanhoudt, kan dit tekenen van ouderdom accentueren: donkere kringen, gezwollen ogen, rimpels… Ook huidaandoeningen kunnen onze slaap beïnvloeden: 90% van de kinderen met eczeem hebben zoveel last van aanhoudende jeuk dat ze maar moeilijk een goede nachtrust krijgen.

KRIJG JE
GENOEG SLAAP?

Moet ik echt acht uur per nacht slapen?

“ Een goede nachtrust, was het maar zo eenvoudig! Het is een oude wijsheid, maar in de praktijk is het steeds minder vanzelfsprekend. Vroeg of laat heeft bijna iedereen wel eens het gevoel dat hij of zij niet genoeg slaap krijgt of dat zijn of haar slaapkwaliteit te wensen overlaat. Onderzoek heeft aangetoond dat slaaptekort wereldwijd een groeiend probleem is dat een domino-effect kan teweegbrengen voor onze gezondheid en levenskwaliteit.

Maar eerst en vooral, hoeveel slaap hebben we nu eigenlijk echt nodig?

Ben je een volwassene? Dan heb je acht uur slaap per nacht nodig. Eigenlijk is dat wijdverbreide geloof niet zo ver van de waarheid. De National Sleep Foundation beveelt zeven tot negen uur slaap per nacht aan voor volwassenen tussen achttien en vierenzestig jaar. Kinderen hebben meer slaap nodig dan volwassenen.  

LAST VAN SLAPELOOSHEID?
JE BENT NIET ALLEEN!

Slapeloosheid en slaapgebrek vormen een toenemende epidemie

Als je lijdt aan slapeloosheid, onderbroken slaap of gewoon een onbevredigende nachtrust, dan ben je verre van de enige. Volgens het Amerikaanse Center for Disease Control slaapt een derde van de volwassenen in de VS minder dan het aantal aanbevolen uren.

In Frankrijk wordt 73% van de bevolking minstens eenmaal per nacht wakker. En de druk van het ouderschap vergroot het probleem nog: 60% van de mensen met een kind hebben het gevoel dat ze niet genoeg slaap krijgen. Talloze andere onderzoeken komen tot gelijkaardige bevindingen: het is duidelijk dat onvoldoende slaap een wereldwijde epidemie aan het worden is.

BELANGRIJKSTE OORZAKEN VAN SLAAPGEBREK

Werkstress, ploegendienst, digitale toestellen… en kinderen!

De belangrijkste oorzaak van onderbroken slaap is vaak het feit dat de kinderen ons nodig hebben. Kinderen die 's nachts wakker worden, hebben een ongelofelijke impact op de slaapkwaliteit van hun ouders. Houden je kinderen je 's nachts ook wakker? Probeer dan deze tips van een slaapspecialist voor kinderen.

Andere belangrijke oorzaken voor slaaptekort hebben te maken met werk. Misschien he b je een veeleisende baan en sta je overdag onder veel stress, die ook 's avonds doorloopt? Of werk je in een ploegenstelsel en moet je vaak wisselen tussen dag- en nachtdienst?

Als huilende kinderen of werkstress er niets mee te maken hebben, zou je schermtijd je slaap dan kunnen verstoren?

Door digitale toestellen blijven onze hersenen voortdurend stand-by.

Veel experts geloven dat onze slaapproblemen iets te maken hebben met de digitalisering van onze postmoderne samenleving: Met andere woorden, we lijken vastgelijmd aan onze smartphones, tablets en andere toestellen.

Die onafgebroken stimulatie zorgt ervoor dat onze hersenen 's avonds laat in overdrive gaan en het blauwe licht van de schermen verhindert de productie van het slaaphormoon melatonine. De statistieken spreken voor zich: 20% van de mensen laten hun smartphone 's nachts aanstaan, 50% wordt gewekt door berichtjes en 30% beantwoordt die berichten meteen.

5 TEKENEN DAT JE EEN SLAAPTEKORT HEBT

  • Je hebt concentratieproblemen: Slaapgebrek tast de cognitieve functies aan en kan dus nefaste gevolgen hebben voor school- en werkprestaties.
  • Je bent prikkelbaar en hebt stemmingswisselingen: Slaapgebrek maakt het moeilijker om met alledaagse problemen om te gaan.
  • Er hangt een mist in je hoofd die maar niet op lijkt te trekken: Dit komt doordat de effecten op de cognitieve functie de hersenen in slow motion laten werken.
  • Je hebt het moeilijk om je in anderen in te leven: Naast de intellectuele functie, kan slaapgebrek je EQ aantasten, waardoor je minder empathisch wordt.
  • Je wordt “vergeetachtig” en lijdt aan geheugenverlies.

 

HET EFFECT VAN SLAAPGEBREK
OP ONZE LICHAMELIJKE EN MENTALE GEZONDHEID

Op lange termijn kan een slechte slaapkwaliteit ingrijpendere gevolgen hebben voor onze algehele gezondheid. Ze verhoogt het “risico op hart- en vaatziekten,”, waardoor we meer kans maken op een beroerte of een hartaanval. Ze wordt ook gelinkt aan hoge bloeddruk, diabetes en obesitas. Naast de lichamelijke gezondheid speelt slaap bovendien een rol bij mentale gezondheidsproblemen zoals depressie. We kunnen er niet genoeg op hameren: Een goede slaap vormt de basis van een goede gezondheid en een gelukkig leven. Lees verder in de volgende sectie voor toptips om je slaap te verbeteren.

5 TIPS VOOR EEN GOEDE NACHTRUST

  • Een goede slaaphygiëne: Dit betekent dat je op een vast tijdstip gaat slapen en weer opstaat. Vermijd dutjes of uitslapen tijdens het weekend, dit kan het bioritme in de war sturen.
  • Doe elke dag aan lichaamsbeweging... maar niet te laat 's avonds. Een intense work-out is geweldig om je klaar te maken voor een goede nachtrust, maar zorg ervoor dat er minstens vier uur zit tussen het sporten en het slapengaan. Ons lichaam heeft tijd nodig om te ontspannen.
  • Drink caffeïnehoudende drankjes zoals thee en koffie alleen voor de middag. Zo heeft je lichaam tijd genoeg om de caffeïne voor bedtijd weg te spoelen.
  • Eet een laatste, lichte maaltijd bij valavond. Te laat te veel eten, kan reflux veroorzaken en de slaap verstoren.
  • Mijd elektronische toestellen minstens twee uur voor bedtijd. Dim tijdens die periode ook de lichten in je leefruimte. Dit laat je hersenen weten dat bedtijd eraan komt en het stimuleert de productie van het slaaphormoon melatonine.

 

SLAAP EN HUIDKWALITEIT…

Slaapgebrek verergert de tekenen van veroudering

Tijdens kwaliteitsvolle slaap verdubbelt de snelheid waarmee nieuwe huidcellen worden aangemaakt. Ook de productie van de bouwstenen van de huid - zoals collageen en elastine - krijgt een boost. Als iemand een slaaptekort heeft, zijn hier vaak zichtbare tekenen van:

  • donkere kringen en een zwelling onder de ogen;
  • meer rimpels en een minder stevige huid;
  • vale, doffe teint;
  • huidinfecties en koortsblaasjes.

 

…HUIDAANDOENINGEN BEÏNVLOEDEN
ONZE SLAAPKWALITEIT OOK!

Jeuk, veroorzaakt door atopisch eczeem, heeft een gigantische impact op onze slaap

Bij La Roche-Posay weten we dat een huid met neiging tot atopisch eczeem in nauw verband kan staan met slaapkwaliteit. 90% van de kinderen met atopische dermatitis heeft 's nachts last van jeuk en krabben, en als gevolg heeft 90% ook een verstoorde slaap.
Klik HIER en lees meer over een verstoorde slaap bij kinderen met eczeem.

We hebben het bewezen: de juiste skincareroutine kan het jeukerig gevoel 's nachts laten afnemen.

Klik HIER voor details van een nieuwe klinische studie die aantoont dat de juiste skincareroutine voor huid met neiging tot atopie - LIPIKAR Syndet AP+ na een bad, en een zachtmakende hydraterende crème als LIPIKAR Baume AP+ 's avonds - het jeukerige gevoel kan laten afnemen en de slaapkwaliteit van mensen met een huid met neiging tot atopie kan veranderen.… Voor een rustige nacht waarna we met een goed gevoel wakker worden en de hele wereld aankunnen.

 

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

 

laroche posay safety commitment product allergy tested model close up

100% VAN DE PRODUCTEN IS
HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = optimale tolerantie
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op de meest gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acné, met neiging tot atopie, beschadigd of verzwakt door behandelingen tegen kanker.
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest veilige verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.

MEER INFORMATIE OVER
ECZEEM