WAT IS PRECIES
EEN SLAAPSTOORNIS?
En welke slaapstoornis heeft mijn kind?
Een slaapstoornis is een verstoring van de duur of de kwaliteit van de slaap. Dat betekent moeilijkheden om in slaap te vallen en te blijven, maar kan ook zijn dat je slaapt maar niet uitgerust ontwaakt.
Slaapstoornissen bij kinderen worden onderverdeeld in 3 categorieën:
Insomnia (onvoldoende slapen of slapeloosheid),
Hypersomnia (veel te veel slapen, mensen horen geen winterslaap te houden!) en
Parasomnia (vreemd gedrag tijdens het slapen, zoals wandelen, praten, dromen uitbeelden…).
Naast de medische categorieën zijn heel wat slaapstoornissen eigen aan het kind zelf en dr. Bursaux is erin gespecialiseerd de ouders te helpen om hun eigen gedragspatronen te identificeren die het kind moeten helpen slapen (bijv. bij hun kind in bed kruipen), maar die op lange termijn eigenlijk een vicieuze cirkel creëren.
WAT VEROORZAAKT SLAAPPROBLEMEN
BIJ KINDEREN
Waarom kan mijn kind niet goed slapen?
“ Te weinig slaap is vaak te wijten aan de gewoonten binnen het gezin. Slechte gewoonten, vaak met de beste bedoelingen, gaan over op het kind. Het gaat om de manier waarop kinderen slaapgedrag aanleren, vaak van hun ouders. Er zijn veel factoren bij betrokken, maar het is heel makkelijk om in een verslavende routine terecht te komen. Bovendien, als de ouders bang zijn voor het slapen, dan zal het kind dat vaak ook zijn. Daarom moet ik zowel het kind als de ouders trainen om een goede nachtrust te bekomen!”
“ Slaapstoornissen kunnen ook gelinkt worden aan allergieën, slaapapneu, koliek, hoest en verkoudheid, otitis of huidpathologieën zoals atopische dermatitis. Atopische dermatitis of eczeem houdt het kind vaak wakker. Een kind met eczeem kan bijvoorbeeld aan het einde van een slaacyclus wakker worden en beginnen krabben.
ATOPISCHE DERMATITIS EN SLAAP
Als een kind niet kan slapen door jeuk
Een belangrijk gevolg van atopische dermatitis (eczeem) waar veel ouders zich niet bewust van zijn is de impact op slaap. Het is echter zo dat een verstoorde nachtrust een van de meest voorkomende problemen is bij kinderen met eczeem.
10-20% van de kinderen lijdt aan eczeem en dit kan hun nachtrust werkelijk hinderen. Tijdens uitbarstingen heeft tot 83% van de kinderen problemen om in slaap te vallen of te blijven. De impact die dit probleem heeft op de levenskwaliteit mag niet onderschat worden: In verschillende onderzoeken geven ouders van kinderen met atopische dermatitis of eczeem aan dat verstoorde nachtrust op de tweede plaats komt, na jeuk, als de negatiefste effecten op hun levenskwaliteit.
Stress, eczeem en slaap
Stress kan een vicieuze cirkel veroorzaken bij kinderen met atopische dermatitis. Hoe meer stress ze hebben, hoe meer hun eczeem uitbreekt en hoe meer het jeukt, waardoor ze moeilijker kunnen slapen. Zo krijgen ze nog meer stress… en blijven ze in hun vicieuze cirkel vastzitten.1
WELKE INVLOED HEEFT TE WEINIG SLAAP OP MIJN KIND
Wat is de impact op het dagelijks leven van mijn kind?
Te weinig slaap bij jonge kinderen kan hun gezondheid en welzijn beïnvloeden, maar ook hun schoolresultaten. Recente onderzoeken hebben aangetoond dat kinderen met onregelmatige bedtijden tot de leeftijd van drie jaar minder presteren bij wiskunde, lezen, ruimtelijk
1https://nationaleczema.org/helping-your-child-with-eczema-sleep/
bewustzijn en taal. Bovendien bleken kinderen die vaak minder dan 10 uren slaap per nacht hadden vatbaarder voor ADHD.2
“ Slaaptekort kan allerlei soorten invloeden hebben op kinderen: verlies van eetlust, slapeloosheid en angst voor het slapengaan.
Bij kinderen met atopisch eczeem, kan het hen vatbaarder maken voor infecties en gevoeliger voor pijn. Het kan hun cognitief vermogen schaden en hun gedrag verstoren, wat kan leiden tot concentratieproblemen en emotionele problemen.
Slaaptekort bij kinderen heeft natuurlijk niet enkel invloed op het kind: Het heeft impact op het hele gezin, wat leidt tot onrust bij de ouders, broertjes en zusjes, en spanningen binnen het gezin.”
WAT ZOU JE DOEN
OM UW KIND TE DOEN SLAPEN?
We vroegen slaapexperte dr. Sarah Bursaux wat voor gekke dingen ouders hebben gedaan om hun kind te doen slapen.
“ Slaapstoornissen hebben een dergelijk grote impact op het kind en het gezin dat ouders werkelijk alles zouden doen, en ik denk dat ik ook alles al heb gezien!
Een ouderpaar heeft bedtijd voor het kind zelfs helemaal opgeschoven naar 's avonds laat. Ze gaven het kind avondeten om 22u en staken het in bad om middernacht!
Nog een ander ouderpaar reed in rondjes tot het kind eindelijk in slaap viel.
Ik herinner me zelfs een gezin waar alle gezinsleden van kamer wisselden in functie van het kind met het slaapprobleem. De vader sliep in de woonkamer, het kind met de slaapproblemen bij de moeder in het bed van de ouders en het andere kind sliep in een andere kamer.
Het is duidelijk dat slaapproblemen bij kinderen een grote impact kunnen hebben op het hele gezin. Lees verder om meer te leren van dr. Bursaux over omgaan met slaapstoornissen en haar 10 belangrijkste tips om jouw kind te doen slapen, zonder toevlucht te zoeken tot al te gekke oplossingen!
HOE OMGAAN MET SLAAPSTOORNISSEN
BIJ KINDEREN
“ Bijna alle slaapstoornissen kunnen worden behandeld door een huisarts, pediater of kinderpsychiater, maar de belangrijkste mensen zijn echt wel de ouders. Vaak kunnen problemen die oorspronkelijk onoverkomelijk leken, opgelost worden in twee of drie sessies.”
2 https://www.scratchsleeves.co.uk/importance-of-sleep-eczema-babies-toddlers/
Tijdens de eerste sessie, die vaak nogal lang duurt, neemt de gezondheidsprofessional de nodige tijd om te luisteren naar het verhaal van de ouders en het kind. Hij/zij probeert te begrijpen waar de oorzaak van de slaapstoornis ligt en de belangrijkste tekenen ervan.
Tijdens de volgende 1-2 sessies zal de professional de eigenschappen van een normale slaap toelichten en nieuwe manieren voorstellen om om te gaan met de slaapstoornis van het kind zonder slaapmiddelen voor te schrijven(slaappillen).
10 TIPS OM JOUW KIND TE DOEN SLAPEN
- Alles draait rond communicatie: "leg uit waarom het bedtijd is en waarom slapen belangrijk is. Luister altijd en beantwoord vragen van je kind om het gerust te stellen voor je het welterusten wenst.”
- Zorg dat slapen geen stress met zich meebrengt: “ Het kind mag slaap niet zien als een uitdaging of een strijd. Help je kind het te zien als iets rustig en ontspannend. Een goede manier om dit doel te bereiken is het kind wat vrijheid geven over zijn slaap. Laat het kind kiezen welke pyjama het wilt dragen, of welk verhaaltje je voorleest, enz.”
- Slaap niet bij je kind: "Het doel van elke slaaptherapie is dat je kind leert om alleen en in zijn/haar eigen bed in slaap te vallen. Bij jouw kind in bed kruipen lijkt misschien de enige oplossing als iedereen uitgeput is en je ten einde raad bent, maar hou je doel op lange termijn in je achterhoofd! Als je eenmaal je kind toelaat in jouw bed of zelf bij je kind in bed kruipt, heb je een precedent gesteld dat het in de toekomst alleen nog maar moeilijker zal maken.”
- Geef je kind alle dagen op hetzelfde moment te eten: “ Consequente maaltijdmomenten helpen om een consequente routine in het algemeen op te bouwen, en dat draagt bij tot slaap en hygiëne.”
- Houd dutjes op regelmatige tijdstippen: “ Kinderen hebben nood aan een slaaproutine. Hou je alle dagen aan dezelfde uren voor dutjes en laat je kind geen dutje doen in de laatste uren voor bedtijd.”
- Zorg voor een goede slaaphygiëne: “ Om goed te slapen heeft een kind nood aan een consequente routine, zoals een bad en een verhaaltje voor bedtijd. En je moet hetzelde tijdstip voor bedtijd en opstaan aanhouden, elke dag.”
- Behandel elke onderliggende aandoening die de slaap kan verstoren: “ Soms kan een kind niet slapen om medische redenen, bijvoorbeeld jeuk veroorzaakt door atopisch eczeem. Behandel eerst de huidpathologie, voer daarna deze tips in zoals je dat voor elk ander kind zou doen.”
- Leg je voortgang vast: “ Het is een goed idee om met een kalender en stickers de slaap van je kind te visualiseren. Als jouw kind goed heeft geslapen, beloon je het met een van zijn/haar favoriete stickers. Een week vol stickers kan dan leiden tot een beloning van zijn/haar keuze.”
- Verhaaltjes voor het slapen gaan werken: “ Een van de simpelste dingen die je kunt doen om je kind te helpen slapen is voorlezen. Zo leid je het kind af van zorgen over slapeloosheid en vaak doezelt het kind al in tijdens het lezen. Sommige kleinere kinderen vinden het zelfs leuk om elke avond hetzelfde (kort)verhaal te horen omdat het van slaaptijd een ritueel maakt. Waarom zing je niet elke avond hetzelfde liedje of zeg je niet elke avond dezelfde dingen wanneer je het licht uitdoet?”
- Stel duidelijke regels: “ Leg je kind eenvoudig en duidelijk uit in een taal die het begrijpt dat eens je het welterusten hebt gewenst, het tijd is om te slapen. Stel je kind gerust dat je ernaar uitkijkt om morgen samen met je kind te genieten van een nieuwe dag.”
Wat is slaap en waarom is het belangrijk? Ontdek HIER