HET MICROBIOOM:
ONZICHTBAAR OP JE HUID,
ONMISBAAR VOOR JE HUID

Duration Default Icon 3 min leestijd

Je ziet ze niet, maar ze zijn er wel: met maar liefst meer dan 1000 verschillende soorten zijn de microben op je huid onmisbaar voor het behoud van een gezonde en goed gebalanceerde huid. Samen vormen ze het microbioom van je huid, een ecosysteem dat je huid beschermt en in samenwerking met het immuunsysteem ontstekingen en huidreacties minimaliseert. Wat het microbioom is, waarom het onmisbaar is voor je huidbarrière en hoe je huidverzorging je daarbij kan helpen, lees je hier.

Het microbioom van je huid: stille weldoener, harde werker

Onze huid zit er vol van – letterlijk: op elke vierkante centimeter leven naar schatting een miljoen verschillende bacteriën1 die vervolgens nog eens kunnen worden onderverdeeld in verschillende soorten. Leven ze samen in een bepaalde omgeving, dan worden deze bacteriën, virussen, schimmels en mijten ‘microbiota’ genoemd. Samen vormen deze inheemse microbiota het microbioom en zijn ze even uniek als je vingerafdruk. Zie het gerust als een goed getraind leger van stille weldoeners, die dankzij hun weelderige diversiteit je huid ondersteunen.

Huidmicrobiota: essentieel voor je huidbarrière

Onze huid is ons grootste orgaan en vormt met een gewicht van meer dan 5 kg dan ook een stevig schild tussen de binnenkant en de buitenkant van het lichaam. Die essentiële beschermende functie wordt de ‘barrièrefunctie’ genoemd en is het resultaat een symbiotische relatie tussen microbiota die via complexe signalen interageren met onze immuunsystemen. Zodoende beschermen ze het lichaam tegen een groot aantal externe gevaren en tegen de groei van ziekteverwekkers door te strijden om voedingsstoffen en ruimte.

Hoe goed je barrièrefunctie werkt, hangt af van een aantal factoren. Zo wordt het onder andere steeds meer geaccepteerd dat commensale soorten micro-organismen die van nature op het huidoppervlak voorkomen, zeer dynamisch zijn en dus zowel de samenstelling als de relatieve hoeveelheid bacteriën aanzienlijk varieert van persoon tot persoon.3 Bovendien veranderen ook extrinsieke (omgevings)factoren zoals stress de samenstelling van het microbioom. Daardoor kan een onevenwichtige microbiële toestand of dysbiose ontstaan met chronische huidaandoeningen, zoals atopische dermatitis, psoriasis, rosacea of acne tot gevolg.

Een gebalanceerde huidbarrière? Voed ze met goede bacteriën

Heb je zelf last van zo’n huidaandoening, dan hoeft dat gelukkig niet te beteken dat je je huidbarrièrefunctie geen duwtje in de rug kunt geven. Met de juiste bacteriën kun je het microbioom terug in balans brengen. Het bacteriële profiel kan namelijk bepaalde bacteriële concentraties onmiddellijk verhogen, maar ook een specifieke mineralenbalans behouden die het metabolisme en de ontwikkeling van bepaalde bacteriën bevordert zodat je huidbarrière zich kan herstellen.

Prebiotica, die de groei en/of activiteit van één of meerdere soorten bacteriën stimuleren, kunnen je daarbij helpen. Je vindt ze onder meer terug in het bronwater van La Roche-Posay in de vorm van zeldzame elementen als selenium en strontium wat een katalyserend effect heeft op de bacteriële enzymen. Ook het gepatenteerde ingrediënt Aqua Posae Filiformis dat je terugvindt in de Lipikar Balsem AP + M van La Roche-Posay voedt de goede bacteriën om huidbarrière duurzaam te herstellen.

Bovendien bleek uit onderzoek dat de plaatselijke toepassing van prebiotica geassocieerd met postbiotica interessant is om het immuunsysteem te moduleren of in evenwicht te brengen. Dat maakt normalisatie van de huidmicrobiota daarom ook gunstig voor andere inflammatoire chronische huidziekten zoals acne, rosacea en psoriasis. Heb je last van acne dan zorgt Effaclar Duo + met Aqua Posae Filiformis terug voor een goede balans. Heb je een erg gevoelige huid, dan is de prebiotische hydraterende verzorging van de Toleriane Sensitive Crème van La Roche-Posay met ceramide uiterst geschikt om de barrière te herstellen.

1. Chen Y.E., Tsao H. The skin microbiome: current perspectives and future Challenges. J Am Acad Dermatol. 2013 July;69(1):143–55.
2. Sanford JA, Gallo RL. Functies van de huidmicrobiota bij gezondheid en ziekte. Semin Immunol. 2013; 25 (5): 370-7.
3. Baldwin HE et al .; De rol van cutane microbiota-harmonie bij het handhaven van een functionele huidbarrière. J Drugs Dermatol. 1 januari 2017; 16 (1): 12-18.
4. Seité S., Zelenkova H., Martin R. Clinical efficacy of emollients in atopic dermatitis patients – relationship with the skin microbiota modification. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2017;10:25–33.

DAAR HEBBEN WE OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

TOLERIANE is een productlijn speciaal geformuleerd voor de behoeften van de gevoelige huid en de huid met neiging tot allergie: het hydrateert, kalmeert en beschermt.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

Placeholder

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.
Placeholder

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
Placeholder

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.
Placeholder

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.