Het microbioom: nuttige bacteriën als aanvulling op uw menszijn
We schotelen u met plezier enkele interessante feiten voor die voortkomen uit het onderzoek van de Human Microbiome Project (het Menselijk Microbioom Project). Zo ziet u meteen dat, zelfs op de meeste eenzame dagen, u toch steeds in goed gezelschap verkeert:
- Het menselijke lichaam bevat 10 keer meer bacteriën dan cellen.
- Meer dan 50% van ons DNA heeft een bacteriële oorsprong.
- Onze huid wordt bewoond door meer dan 500 verschillende soorten nuttige bacteriën.
Op de huid zelf vinden we namelijk een gigantische populatie die samenwerkt als een waar ecosysteem. Dit microbioom bestaat uit miljarden microben per vierkante meter, gaande van nuttige bacteriën, virussen, schimmels en zelfs mijten. Ze leven samen in elke huidlaag en houden zelfs huis in onderliggende vetlagen. Het mag duidelijk zijn: het microbioom is in ons hele lichaam en wezen aanwezig en is zo natuurlijk en menselijk als uw kleine teen.
Ons lichaam: de perfecte gastvrouw en teamplayer
Zoals het een ecosysteem betaamt, speelt elk deeltje, hoe klein of groot ook, een essentiële rol. Elke microbe is van even groot belang om uw gezondheid en de gezondheid van uw huid in stand te houden. De reputatie van bacteriën komt hierdoor in een heel ander daglicht te staan. We moeten die vele, vriendelijke bacteriën op onze huid met plezier omarmen, want zonder hen zou onze huid – en bij uitbreiding ons hele lichaam – snel het onderspit delven.
Ons lichaam weet zeer goed dat deze micro-organismen het goed met ons voorhebben en voorziet daarom uit zichzelf een aangenaam en gunstig klimaat om de gasten te verwelkomen. In ruil houden de microben hun verblijfplek schoon en beschermen ze het lichaam tegen slechte (externe) invloeden. Zo produceren de bacteriën in onze darmen vitamines die helpen bij de spijsvertering en die het immuunsysteem ondersteunen.
Ook op onze huid is het microbioom actief aanwezig. Onze huid zorgt zelf voor een warm en vochtig nestje boordevol goede brandstoffen en mineralen om het microbioom te voeden en te helpen ontwikkelen. In ruil levert het microbioom een driedelig voordeel:
- De bacteriën die op het huidoppervlak leven scheiden moleculen af om slechte, pathogene soorten aan te vallen en te voorkomen dat ze de huid koloniseren.
- De nuttige bacteriën regelen het immuunsysteem van onze huid en voorkomen irritaties en overgevoelige reacties die de huid vaak te verduren krijgt.
- En ten slotte zorgt het microbioom op onze huid voor een fysieke barrière tegen irriterende en allergie-opwekkende stoffen.
2 THE ROLE OF CUTANEOUS MICROBIOTA HARMONY IN MAINTAINING A FUNCTIONAL SKIN BARRIER HILARY E. BALDWIN, NEAL D. BHATIA, ADAM FRIEDMAN, RICHARD MARTIN, SOPHIE SEITÉ