BETEKENIS EN UITLEG VAN DE
ZONBESCHERMINGSFACTOR

Article Read Duration 3 min leestijd

Wat houdt SPF in? Dit is wat je moet weten over de afkorting SPF en over de cijfers die op de verpakking van zonnebrandmiddelen staan, zodat je de producten kunt kiezen die geschikt zijn voor jouw huidtype. Hier lees je alles over de betekenis van SPF en het belang van de beschermingsfactor, omdat het belangrijk is om te begrijpen wat er met onze huid gebeurt als we deze blootstellen aan zonlicht en hoe we de huid het beste kunnen beschermen.

WAT IS SPF?

SPF, de Engelstalige afkorting voor Sun Protection Factor, staat voor zonbeschermingsfactor. Oftewel: de mate waarin een product de huid tegen zonnestralen beschermt. Hoe hoger het getal dat op de verpakking staat, hoe hoger het niveau van bescherming tegen de zon.

Een crème met SPF 30 zorgt bijvoorbeeld voor een ‘hoge’ bescherming, terwijl een product met SPF 50+ een ‘zeer hoge’ zonbescherming moet bieden. Dit getal geeft aan in welke mate het zonneproduct beschermt tegen agressieve uv-B-straling, hoewel een product van heel goede kwaliteit ook bescherming moet bieden tegen uv-A-straling.

Maar wat is het verschil tussen uv-A- en uv-B-straling en wat is de rol van SPF?

ZONBESCHERMINGSFACTOR EN UV-STRALING

Ultraviolette straling wordt onderverdeeld in uv-A, uv-B en uv-C. Deze laatste wordt geblokkeerd door de ozonlaag, uv-B wordt gedeeltelijk gefilterd door de atmosfeer en wolken, terwijl uv-A ook door glas kan dringen.

Uv-A-straling is het hele jaar door aanwezig en kan en kan zelfs door glas en bij bewolkt weer door de huid dringen. De uv-A-straling bereikt ook de diepere huidlagen en vormt een van de belangrijkste oorzaken van de productie van vrije radicalen, die verantwoordelijk zijn voor voortijdige veroudering, huidreacties en pigmentstoornissen.

Uv-B is veel sterker en kan leiden tot een verbrande huid, maar de intensiteit ervan kan minder worden op een bewolkte dag of door glas. Het is deze straling die ervoor zorgt dat onze huid bruin wordt, maar die ook kan leiden tot een rode huid en allergische reacties.

De SPF is dus een indicatie van de mate waarin de crème onze huid beschermt tegen uv-B-straling, terwijl de afkorting PPD de bescherming tegen uv-A-straling aangeeft. Een goed product moet bescherming bieden tegen zowel uv-B- als uv-A-straling.

SPF: WELKE CRÈME KIES JE EN HOE VAAK MOET JE JE INSMEREN?

Het leren lezen van de verpakking is erg belangrijk: nu je weet wat SPF is, besef je ook dat het goed is om een zonnebrandcrème te kiezen die ook beschermt tegen uv-A-straling. “Of dit het geval is, herken je aan het uv-A logo op de verpakking: het woord UVA met een cirkel eromheen. Met een licht huidtype moet je een voor zeer hoge bescherming kiezen en zal je deze vaak moeten aanbrengen. De gemiddelde hoeveelheid die nodig is om het hele lichaam te beschermen, hangt af van je gewicht en lengte en moet worden aangebracht voordat de huid wordt blootgesteld aan de zon.

Het advies is om je regelmatig en overvloedig opnieuw in te smeren om de bescherming tegen de zon te behouden, vooral als je getranspireerd hebt of na het zwemmen of afdrogen.

Ook belangrijk is om de factor aan te passen waar nodig: je gezicht heeft een andere bescherming nodig dan de rest van je lichaam, net zoals je een hogere SPF nodig hebt als je meerdere uren in de zon aan lichaamsbeweging doet.

SPF: EEN FACTOR VOOR IEDERE LEEFTIJDSGROEP

Zorg ervoor dat je ook de meest gevoelige en tere huid beschermt, zoals die van kinderen en baby's die nooit rechtstreeks aan de zon mogen worden blootgesteld. Voor hen mag de SPF nooit lager zijn dan 50+. Er bestaan speciale producten die niet vet en niet plakkerig zijn, ideaal om de huid van de kleintjes te beschermen.

In de laboratoria van La Roche-Posay is een lijn zonnebrandmiddelen ontwikkeld met specifieke oplossingen voor ieder huidtype en met een zeer hoog beschermingsniveau: Anthelios. De producten van Anthelios zijn verkrijgbaar met alle beschermingsfactoren en in verschillende samenstellingen, zoals crèmes, gels, sprays en sticks, voor iedere levensstijl en huidtype. Crèmes met SPF voor de huid met acne, voor de gevoelige huid en voor de meest kwetsbare huid zoals die van kinderen.

Let dus op de beschermingsfactor tegen uv-straling, maar vergeet ook niet om het PAO-symbool (Period After Opening) te controleren, ofwel de houdbaarheidsdatum van het product vanaf het moment van opening. Deze afkorting wordt meestal aangegeven met de afbeelding van een kleine geopende verpakking en een datum die de periode aangeeft waarbinnen het product moet worden gebruikt.

Nu weet je wat SPF is en welke andere afkortingen er op de verpakking van je zonnebrandcrème staan. Ga naar de site en kies het product dat bij je past.

DAAR HEBBEN WE OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

ANTHELIOS speelt een baanbrekende rol op het gebied van ZONNEBESCHERMINGsproducten. De zeer hoge breedspectrum bescherming is het resultaat van bijna 30 jaar geavanceerd klinisch onderzoek naar ZONNEBESCHERMINGsproducten en gevoelige huid.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

laroche posay safety commitment product allergy tested model close up

100% VAN DE PRODUCTEN IS
HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = optimale tolerantie
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op de gevoeligste huid: reactieve, tot allergie neigende, tot acne neigende, tot atopie neigende, door behandelingen tegen kanker beschadigde of verzwakte huid.
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen uitsluitend voor de veiligste verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.