ZONNEALLERGIE:
SYMPTOMEN, OORZAKEN EN TIPS

Article Read Duration 5 min leestijd

In het geval van een zonneallergie of polymorfe lichteruptie vertoont de huid uitbarstingen van jeukende, rode vlekken na blootstelling aan de zon, zelfs bij zwak zonlicht. Volg ons gedegen advies om zonneallergie te bestrijden.

WAT IS ZONNEALLERGIE?

Zonneallergie is een term die wordt gebruikt om huiduitslag na blootstelling aan de zon te beschrijven. Artsen begrijpen de oorzaken van zonneallergie nog niet volledig, maar het lijkt erop dat uv-stralen een stof in de huid veranderen waarop het immuunsysteem reageert, waardoor de huid ontstoken raakt (rood, geïrriteerd, jeukend ...). Veruit de meest voorkomende vorm van zonneallergie is polymorfe lichteruptie, ook wel goedaardige warmte-uitslag genoemd. Lees verder om meer te weten te komen over de symptomen van zonneallergie, de verschillende soorten zonnebrand waarop je moet letten en, belangrijker nog, wat je eraan kunt doen! Spoiler alert: de sleutel is weten welke zonbescherming je moet kiezen om dit te voorkomen.

SYMPTOMEN VAN EEN ZONNEALLERGIE

HOE ZIET EEN ZONNEALLERGIE-UITSLAG ERUIT?

Zonneallergie verwijst vaak naar een aandoening die bekendstaat als polymorfe lichteruptie. ‘Polymorf’ wil zeggen: iets wat vele vormen aanneemt. Dit betekent dat er verschillende soorten huiduitslag door zonneallergie zijn:

  • De meest voorkomende manifestatie is in de vorm van kleine, rode en jeukende vlekken. Ze verschijnen meestal op de halslijn, schouders, armen en benen, maar ook op de wreef. Het gezicht blijft vaak onaangetast. Ze verschijnen doorgaans 12 uur na blootstelling.

  • Sommige mensen krijgen blaren die vervolgens droge, rode plekken vormen (vergelijkbaar met eczeem).

  • Een enkele keer lijken de rode vlekken op brandnetelsteken.
  • WAT ZIJN DE OORZAKEN VAN EEN ZONNEALLERGIE?

    WAAROM BEN IK ALLERGISCH VOOR DE ZON?

    Zonneallergie of polymorfe lichteruptie wordt veroorzaakt door blootstelling aan zonlicht, met name aan uv-A-stralen.

    WIE KRIJGT MET EEN ZONNEALLERGIE TE MAKEN?

    Polymorfe lichteruptie komt vaker voor bij:

  • vrouwen tussen de 15 en 35 jaar, hoewel iedereen allergisch kan zijn voor de zon

  • mensen met een lichte huidskleur, hoewel mensen met een donkerder huidtype ook getroffen kunnen worden

  • mensen van wie de familieleden ook allergisch zijn voor de zon (waarschijnlijk genetische factor)


  • ANDERE OORZAKEN VAN ZONNEALLERGIE

    Bepaalde medicijnen zoals tetracycline-antibiotica kunnen zonneallergie veroorzaken. Sommige gevallen van zonneallergie zijn te wijten aan huidcontact met bepaalde stoffen vóór blootstelling aan de zon. De boosdoeners zijn onder meer parfums en zelfs limoensap. Artsen hebben zelfs de term ‘ziekte van Margarita’ bedacht om te verwijzen naar zonneallergie veroorzaakt door limoen! Maar de hoofdoorzaak van zonneallergie is het zonlicht zelf, met name de uv-A-straling. Daarom vormt de juiste zonnebrandcrème de kern van elke oplossing. Lees verder voor de details...

    BEHANDELING VAN ZONNEALLERGIE

    De belangrijkste behandeling van zonneallergie is preventief. Dit betekent dat je om zonneallergie te vermijden, de blootstelling aan de zon moet beperken. Bescherm je daarom altijd tegen de zon op een slimme manier en gebruik de geschikte zonnebrandproducten. Volg deze eenvoudige tips om zonneallergie te voorkomen:

  • Vermijd blootstelling aan de zon tussen 12 en 16 uur.

  • Draag beschermende kleding zoals hoeden, zonnebrillen, T-shirts met lange mouwen enzovoort.

  • Gebruik zonnebrandmiddelen met een zeer hoge beschermingsfactor (SPF 50+) en een breedspectrumbescherming tegen uv-B- en uv-A-stralen.

  • Zorg ervoor dat je zonnebrandcrème beschermt tegen lange uv-A-stralen.

  • Zorg ervoor dat je zonnebrandcrème is ontworpen voor gevoelige, reactieve en allergische huid om reacties te voorkomen.

  • Breng elke twee uur opnieuw een geschikte zonnebrandcrème aan.
  • ONTDEK DE JUISTE ZONNEBRANDCRÈME

    WELKE ZONBESCHERMING GEBRUIK JE ALS JE ZONNEALLERGIE HEBT?

    Als je gevoelig bent voor een vorm van zonneallergie, moet je de juiste zonnebrandcrème vinden. La Roche-Posay, een merk dat samenwerkt met dermatologen, ontwikkelt zonneproducten voor mensen met huidproblemen zoals zonneallergie. De ANTHELIOS UVMUNE 400 Onzichtbare Fluide SPF50+ is onze eerste zonnebrandcrème die een breedspectrumbescherming tegen uv-B- en uv-A-straling (inclusief ultra-lange uv-A) biedt, geschikt voor alle gevoelige huidtypes, met een onzichtbare afwerking. Deze is speciaal ontworpen voor gevoelige en zon-intolerante huid, die vatbaar is voor zonneallergieën zoals polymorfe lichteruptie.

    WELKE ZONNEBRAND VOOR GEVOELIGE, REACTIEVE EN ZON-INTOLERANTE HUID?

    Anthelios UVMUNE 400 Onzichtbare Fluide SPF50+ biedt een breedspectrum- en zeer hoge uv-B- en uv-A-bescherming, inclusief lange uv-A-stralen, voor een betere bescherming tegen uv-A-schade, die verantwoordelijk is voor reacties op de zon en allergieën. Deze zonnebrand is speciaal samengesteld voor gevoelige, reactieve en allergische huid, en biedt optimale bescherming met alleen de essentiële ingrediënten. . De formule bevat ook Thermaal Water van La Roche-Posay, een verzachtend, natuurlijk antioxidant dat ongemak ten gevolge van uv-straling verlicht.
    1Cook BE Jr, Bartley GB. Treatment options and future prospects for the management of eyelid malignancies: an evidence-based update. Ophthalmology 2001 Nov; 108(11):2088-98.

    DAAR HEBBEN WE OOK
    EEN PRODUCTLIJN VOOR

    ANTHELIOS speelt een baanbrekende rol op het gebied van ZONNEBESCHERMINGsproducten. De zeer hoge breedspectrum bescherming is het resultaat van bijna 30 jaar geavanceerd klinisch onderzoek naar ZONNEBESCHERMINGsproducten en gevoelige huid.