Word je bruin
met factor 50?

Article Read Duration 4 min leestijd

Natuurlijk wil iedereen een mooi kleurtje, dus je denkt misschien dat factor 15 wel genoeg is en dat je die SPF 50 kunt skippen. Want ja, met SPF 50 word je toch niet bruin? Nou, dat is echt een mythe. Ook met SPF 50 word je gewoon bruin. Geen verbrande huid, wel een teint die langer mooi blijft. Lees verder en ontdek hoe je zorgeloos kunt bruinen met SPF 50.

Voorkomt zonnebrandcrème dat je bruint?

Ja, maar ook niet helemaal. Zonnebrandcrème werkt als een beschermend laagje, maar dat betekent niet dat er niets meer doorheen komt. Zelfs met SPF 100 blokkeer je maar 99% van de UVB-stralen. Dus ja, je kunt nog steeds bruin worden, zelfs met zonnebrand op. Volledig uitsluiten van zonschade is onmogelijk, maar je verkleint wel het risico aanzienlijk.

Zonnebrandcrème werkt als een beschermend laagje, maar dat betekent niet dat er niets meer doorheen komt.

Fabel: Als ik binnen ben, moet ik niet smeren
Glas houdt geen UVA-straling tegen. Ongeveer 50% komt gewoon door het glas heen. Dat geldt ook op bewolkte dagen. Juist deze straling veroorzaakt op de lange termijn schade, zoals huidveroudering en in het ergste geval huidkanker.

Kun je bruinen met SPF 50?

Kun je bruinen met SPF 50? Absoluut! Ook met SPF 50 kun je een kleurtje krijgen. UV-stralen komen nog steeds door, al is het minder. Die stralen stimuleren je huid om meer pigment aan te maken—dat is een natuurlijke reactie van je lichaam om je (deels) te beschermen tegen de zon. Maar deze natuurlijke bescherming is minimaal, ongeveer vergelijkbaar met SPF 3 tot 5.

Even een reality check: bruin worden betekent eigenlijk al dat je huid schade oploopt. Met SPF 50 verbrand je minder snel en gaat het bruinen langzamer, maar er komen altijd stralen door, waardoor je alsnog geleidelijk aan kleur (en zonschade) oploopt.

Wie factor 50 smeert, bruint ook. Maar trager.

Wat betekent het cijfer 50 op de flacon?
Volgens de American Skin Association vertelt het SPF-nummer je hoe lang je zonnebrandcrème werkt voordat je weer moet smeren. In theorie kun je met SPF 50 vijftig keer langer in de zon blijven dan zonder bescherming.

SPF 15 beschermt je voor 93,3%, SPF 30 voor 96,6%, en SPF 50 voor 98%. Maar dat is allemaal onder ideale omstandigheden. In de realiteit moet je regelmatig bijsmeren en een dikke laag aanbrengen – denk aan een laagje pindakaas op je boterham. Omdat bijna niemand dat doet, is de werkelijke bescherming van SPF 50 vaak vier tot vijf keer minder.

Tip: Voor de beste bescherming smeer je een half uur voordat je naar buiten gaat en opnieuw na het zwemmen of na het zweten.

In theorie kun je met SPF 50 vijftig keer langer in de zon blijven dan zonder bescherming. In de praktijk smeer je vaak niet genoeg en is dit effect dus minder.

Wanneer smeer je SPF 50?

Beschermen tegen UV straling moet je eigenlijk elke dag. Er zijn echter momenten waarop je nog beter op die extra bescherming moet letten:

• Bij een gevoelige huid. Als je snel verbrandt en niet zo goed bruint, kies dan voor SPF 50.
• Als je lang buiten bent. Of het nu een dagje strand is of een lange wandeling, als je lang in de zon bent, is SPF 50 je go-to-bescherming.
• Tijdens het sporten. Of je nou een voetbalwedstrijd gaat spelen, de halve dag op de tennisbaan staat, of slechts een klein stukje gaat hardlopen, ook dan bereiken UV stralen je huid. Zweten vermindert geleidelijk de werking van een zonnebrand, dus ook tijdens het sporten is SPF 50 sterk aan te raden. Kies voor een product wat niet prikt in de ogen, zodat je geen last krijgt van irritatie die jouw topprestatie misschien in de weg zit.
• Zonnige dagen of felle zon? Tussen 10 en 16 uur is de zon op z’n sterkst. Dan is SPF 50 geen overbodige luxe.
• Tropisch paradijs of de bergen in? Dicht bij de evenaar of op grote hoogtes is de zon intenser. SPF 50 is hier je beste keuze.
• Geschiedenis van huidproblemen? Personen die vatbaarder zijn voor huidproblemen of eerder huidkanker hebben gehad, moeten extra voorzichtig zijn met zonbescherming en kiezen vaak voor een hogere SPF.
• Na een gezichtsbehandeling. Je huid is na behandelingen extra gevoelig. SPF 50 zorgt ervoor dat je geen ongewenste pigmentvlekken of schade oploopt.
• En vergeet niet: zelfs met SPF 50 moet je regelmatig opnieuw smeren, vooral na een duik in het water, zweten of afdrogen.

Hoe vaak moet je SPF 50 aanbrengen?

Om je huid echt goed te beschermen, smeer je het beste elke twee uur opnieuw. En niet vergeten: breng het een half uur voordat je de zon in gaat alvast aan.

Daarnaast zijn er momenten waarop je extra alert moet zijn. Duik je het water in? Smeer direct bij zodra je weer droog bent. Hetzelfde geldt na een zweterige workout. Kortom, hou je zonnebrandcrème bij de hand!

Aanbevolen SPF 50 zonnebrandcrèmes

Anthelios UVMune 400 Onzichtbare Zonnebrand Fluide SPF50+
De Anthelios UVMune 400 Onzichtbare Zonnebrand Fluide SPF50+ biedt hoge bescherming en is supermakkelijk in gebruik. Gebruikers zijn fan van hoe gemakkelijk de fluide smeert en hoe goed hij beschermt. De flacon is compact en past perfect in je tas—ideaal voor op je werk of tijdens buitensporten. Deze zonnebrand voor je gezicht is ook nog eens zweet- en waterbestendig en prikt niet in je ogen. Dit maakt het product ook de favoriete keuze van topsporters zoals Olympisch kampioene Yibbi Jansen en Oranjespelers Jurriën Timber en Jackie Groenen.

Anthelios UVMune 400 Getinte fluide SPF50+
Op zoek naar een natuurlijke, zomerse teint? Dan is de ANTHELIOS UVMUNE 400 Getinte Fluide SPF50+ je go-to. Deze getinte fluide biedt brede bescherming en houdt je huid veilig onder de zon. De lichte, niet-vette formule is perfect voor dagelijks gebruik en geeft je een natuurlijke glow die mooi blendt met verschillende huidtinten.
1Cook BE Jr, Bartley GB. Treatment options and future prospects for the management of eyelid malignancies: an evidence-based update. Ophthalmology 2001 Nov; 108(11):2088-98.

DAAR HEBBEN WE OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

ANTHELIOS speelt een baanbrekende rol op het gebied van ZONNEBESCHERMINGsproducten. De zeer hoge breedspectrum bescherming is het resultaat van bijna 30 jaar geavanceerd klinisch onderzoek naar ZONNEBESCHERMINGsproducten en gevoelige huid.