WAAROM ZONNEBRANDCRÈME
HELPT TEGEN PIGMENTVLEKKEN

Article Read Duration 4 min leestijd

Wetenschappers zijn er tegenwoordig van overtuigd dat zonlicht en vervuilende deeltjes allemaal bijdragen aan door het milieu veroorzaakte huidveroudering of lichtgerelateerde huidveroudering. Onder invloed van externe prikkels ontwikkelt de huid een dof uiterlijk, rimpels, ouderdomsvlekken en pigmentstoornissen.

De meest voorkomende pigmentstoornissen zijn:

  • Actinische lentigines of ‘ouderdomsvlekken’

  • Melasma of ‘zwangerschapsmasker’

  • Ongelijke verdeling van melanine

  • Vitiligo of ‘witte vlekkenziekte’

  • Zonlicht en vervuilende stoffen kunnen pigmentstoornissen veroorzaken en versterken. Daarom is het belangrijk om dagelijks een effectieve UVA/UVB-zonnebrandcrème te gebruiken met een textuur die beschermt tegen externe omgevingsinvloeden. Het kan de gevolgen van door het milieu veroorzaakte huidveroudering verminderen. In dit verband kan een zonnebrandcrème ook de vorming van melasma en ouderdomsvlekken tegengaan.

    VROEGTIJDIGE HUIDVEROUDERING DOOR DE ZON

    Veel factoren van vroegtijdige huidveroudering door het milieu zijn terug te voeren op de energiebron die ons licht en leven geeft: de zon. De effecten van UVB-stralen zijn al decennialang bekend: zonnebrand en huidschade. Maar de UVB-stralen zijn slechts een deel van het geheel. UVA- en infraroodstralen dringen zelfs bij bewolkt weer, het hele jaar door, diep in de huid en beïnvloeden de huidtextuur. Om deze effecten tegen te gaan, moet je een zonnebrandcrème gebruiken die verrijkt is met antioxidanten en breedspectrum UVA/UVB-bescherming biedt, zoals de zonnebrandcrème tegen pigmentvlekken uit de ANTHELIOS verzorgingslijn.

    HUIDVEROUDERING DOOR MILIEU- EN LUCHTVERVUILING

    Bij blootstelling aan de zon stuurt onze huid ‘waarschuwingssignalen’ in de vorm van roodheid, irritatie en zwelling als we onze tolerantiedrempel overschrijden - dat wil zeggen, we krijgen zonnebrand. Op andere milieu-invloeden is er echter geen duidelijke reactie, en dat maakt ze tot een veel minder bewuste prikkel voor de huid.

    De expert in door het milieu veroorzaakte huidveroudering, professor Krutmann, voerde een uitgebreide studie uit bij 400 vrouwen - waarvan de helft stadsbewoners - om de effecten van een vervuilde omgeving op de huid te begrijpen. Zijn studie toonde aan dat er een direct verband bestaat tussen de mate van milieuvervuiling en de tekenen van vroegtijdige huidveroudering, met 20% meer ouderdomsvlekken in de stedelijke groep.

    Professor Krutmann: “Omgevingsprikkels kunnen direct invloed hebben op de huid door het ontstaan van meer rimpels te bevorderen.”

    Onze tip om rimpels, pigmentvlekken en melasma door zon en milieuvervuiling tegen te gaan: reinig je huid tweemaal daags (ochtend en avond) om haar te bevrijden van vuil en afzettingen door lucht- en milieuvervuiling. Hiervoor is het micellair water van La Roche-Posay geschikt: het verwijdert microscopische vervuilende deeltjes van de huid.

    Vraag daarnaast je apotheker naar verzorgingsproducten voor dagelijks gebruik met texturen die beschermen tegen externe omgevingsinvloeden. Deze voorkomen dat vuildeeltjes zich op de huid nestelen en daar tekenen van vroegtijdige huidveroudering veroorzaken.

    RIMPELS EN OUDERDOMSVLEKKEN DOOR ZON EN VERVUILING

    Er zijn inderdaad steeds meer aanwijzingen dat vervuiling de effecten van zonlicht op de huid versterkt en verergert:

  • In de diepere huidlagen heeft oxidatieve stress effect op de eigen ondersteuningsstructuren van de huid en bevordert het de vorming van rimpels.

  • Aan het oppervlak zorgen uv-stralen en vervuilende deeltjes samen voor de vorming van meer pigmentproducerende cellen. Dit leidt tot een doffe huidskleur, ouderdomsvlekken en andere pigmentstoornissen.


  • Om huidveroudering door licht en vervuiling te voorkomen, is het daarom raadzaam om een zonnebrandcrème met UVA-/UVB-bescherming te gebruiken. Door het gebruik van een zonnebrandcrème kun je pigmentvlekken en andere tekenen van huidveroudering voorkomen.

    HOE ZONNEBRANDCRÈME KAN HELPEN TEGEN VERSCHILLENDE VORMEN VAN PIGMENTSTOORNISSEN

    Pigmentstoornissen uiten zich ofwel in de vorm van hypergepigmenteerde bruine vlekken of depigmentatie (witte vlekken). We onderscheiden de volgende vormen van pigmentstoornissen:

    OUDERDOMSVLEKKEN

    Bruine ‘ouderdomsvlekken’ verschijnen vaak op schouders, armen, handruggen en benen - dus op huidgebieden die bijzonder vaak worden blootgesteld aan direct zonlicht. Dermatologen noemen deze vlekken actinische lentigines of lentigines solares. Ze ontstaan door huidveroudering, die wordt veroorzaakt door uv-straling en zonnebrand. Gebruik een zonnebrandcrème met hoge breedspectrumbescherming om te voorkomen dat de pigmentvlekken verergeren door verdere uv-blootstelling.

    MELASMA

    Tijdens de zwangerschap of als gevolg van het gebruik van de anticonceptiepil kunnen er grijsbruine pigmentvlekken ontstaan op het gezicht en de hals. Dit wordt vaak aangeduid als ‘zwangerschapsmasker’ of melasma. Hoewel melasma voornamelijk hormonaal is, wordt het veroorzaakt door de zon. Als je zwanger bent of de pil gebruikt, is het verstandig om op de eerste zonnige dagen in het voorjaar een zonnebrandcrème voor melasma met hoge bescherming te gebruiken. Dit kan voorkomen dat de vlekken donkerder worden.

    Lees meer over het onderwerp zwangerschapsmasker en hoe je het kunt voorkomen.

    ONGELIJKE PIGMENTATIE

    Bij sommige mensen bruint de huid ongelijkmatig en ontstaan er lichtere vlekken. Deze komen vaak voor op de armen. Deze vlekken worden vaak geassocieerd met sproeten, omdat het melanine ongelijkmatig in de huid is verdeeld. Om een ongelijke pigmentatie te voorkomen, is een dagelijkse UVA/UVB-zonnebrandcrème voor alle aan de zon blootgestelde huidzones de juiste oplossing.

    VITILIGO

    Vitiligo is een depigmentatiestoornis waarbij de huid op bepaalde plaatsen haar pigmentatie (melanine) verliest, waardoor bleke, witte vlekken op de huid verschijnen. Vitiligo is een genetische stoornis die echter in hoge mate wordt versterkt door blootstelling aan de zon. Vitiligo-vlekken hebben geen enkele eigen zonbescherming en zijn daarom extreem gevoelig voor zonnebrand! Als je vitiligo of bleke plekken op je huid hebt, moet je zelfs in de winter altijd een zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor aanbrengen op de aan de zon blootgestelde huidzones.

    ZONBESCHERMING TEGEN PIGMENTVLEKKEN: DE VERZORGINGSPRODUCTEN VAN LA ROCHE-POSAY

    De laboratoria van La Roche-Posay hebben producten ontwikkeld die specifiek zijn ontworpen om de huid te beschermen tegen de schade van omgevings- en lichtgerelateerde huidveroudering. Ze verminderen ook het verschijnen van ongelijkmatige pigmentatie.

    ANTHELIOS Pigment Correct SPF 50+ is een zonnebrandcrème voor melasma, ouderdomsvlekken en hyperpigmentatie. De hoge breedspectrum bescherming met SPF 50+ beschermt betrouwbaar tegen UVA- en UVB-stralen. De formule met Procerad, Niacinamide en minerale pigmenten versterkt de huid tegen omgevingsinvloeden en voorkomt tegelijkertijd de bestaande tekenen van lichtgerelateerde huidveroudering. Het aanhechten van vuildeeltjes op de huid wordt tegengegaan en oxidatieve stress wordt voorkomen. De getinte zonverzorging is ook geschikt voor gevoelige huid.

    PURE Vitamine C UV is een intensieve huidverzorging met anti-aging effect voor gevoelige huid. De anti-rimpel verzorging vermindert de tekenen van vroegtijdige huidveroudering en bevordert de stralingskracht van de huid. De formule combineert een UVB SPF 25 en UVA-PPD-10 filtersysteem, dat de huid beschermt tegen schade door uv-straling. Vitamine C is een krachtig antioxidant, dat niet alleen bekendstaat de productie van collageen in de huid te stimuleren, maar ook de synthese van melanine te remmen en zo de tekenen van pigmentvlekken te verminderen.

    Volgens wetenschappelijke inzichten dragen zowel uv-straling als milieuvervuiling en luchtvervuiling bij aan huidveroudering. Om de tekenen van vroegtijdige huidveroudering door lichtschade en milieuvervuiling te voorkomen, raden we het dagelijks gebruik van een zonnebrandcrème tegen pigmentvlekken of verzorgingsproducten met uv-bescherming aan. Dit kan bijvoorbeeld een dagcrème met uv-bescherming zijn of een vochtinbrengende verzorging voor het gezicht met SPF. Wie zijn huid beschermt tegen de zon en uv-straling, kan tekenen van huidveroudering zoals ouderdomsvlekken tegengaan. Verzorgingsproducten uit de apotheek met een beschermende textuur, bijvoorbeeld uit de ANTHELIOS-lijn van La Roche Posay, kunnen het aanhechten van vuildeeltjes op de huid bemoeilijken en dragen zo extra bij aan de bescherming tegen pigmentvlekken door omgevingsprikkels.

    WAAR

    OF ONWAAR

    True-or-false-visual-3

    DE ZON KAN LEIDEN

    TOT VROEGTIJDIGE HUIDVEROUDERING.

    WAAR TRUE-ANSWER

    UV-A-stralen verstoren de binnenste bouwstenen van de huid, zoals collageen en elastinevezels. Na verloop van tijd zal blootstelling aan de zon ervoor zorgen dat de huid minder vol, veerkrachtig en elastisch is en rimpels vertoont. UV-B-stralen stimuleren ook een vlekkerige en onregelmatige pigmentproductie, wat leidt tot donkere vlekjes en een vale teint. Al deze veranderingen in de huid worden fotoveroudering genoemd.
    Ontdek meer
    True-or-false-visual-2

    HOE EERDER

    HUIDKANKER WORDT ONTDEKT, HOE BETER.

    WAAR TRUE-ANSWER

    90% van de huidkankers is behandelbaar als ze vroegtijdig ontdekt worden. Dat is trouwens waarom een screeningsonderzoek zo belangrijk is. Gebruik [SAVE YOUR SKIN LANDING PAGE] om tussen de dermatologische bezoeken door jouw moedervlekken en die van jouw dierbaren in de gaten te houden. En uiteraard, maak van ZONNEBESCHERMING een noodzakelijk dagelijks verzorgingsproduct om deze moedervlekken mee te beschermen en huidkanker te voorkomen.
    Ontdek meer
    True-or-false-visual-1

    JE HOEFT GEEN ZONNEBESCHERMING TE DRAGEN

    WANNEER HET BEWOLKT IS.

    ONWAAR WRONG-ANSWER

    Zelfs op een grijze, regenachtige dag wordt de huid blootgesteld aan UV-stralen die geleidelijk aan leiden tot de eerste tekenen van huidveroudering. Om je huid optimaal te beschermen, draag je best elke dag een ZONNEBESCHERMING en niet alleen wanneer het warm en zonnig is. 
    Ontdek meer

    DAAR HEBBEN WE OOK
    EEN PRODUCTLIJN VOOR

    ANTHELIOS speelt een baanbrekende rol op het gebied van ZONNEBESCHERMINGsproducten. De zeer hoge beschermingsfactor met breed spectrum is het resultaat van meer dan 25 jaar vooruitstrevend klinisch onderzoek naar zonneproducten en zongevoelige huid.

    ONZE BELOFTEN
    OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

    Placeholder

    100% VAN DE PRODUCTEN
    IS HYPOALLERGEEN

    Meer bekijken
    Een voorwaarde = nul allergische reacties
    Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.
    Placeholder

    ALLEEN HET ESSENTIËLE
    IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

    Meer bekijken
    Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en toxicologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
    Placeholder

    GETEST
    OP ZEER GEVOELIGE
     HUID

    Meer bekijken
    De tolerantie van onze producten wordt getest op de gevoeligste huid: reactieve, tot allergie neigende, tot acne neigende, tot atopie neigende, door behandelingen tegen kanker beschadigde of verzwakte huid.
    Placeholder

    LANGDURIGE
    FORMULEBESCHERMING

    Meer bekijken
    We kiezen uitsluitend voor de veiligste verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.