HOE VERZORG IK MIJN HUID TIJDENS EEN ACNEBEHANDELING?

Article Read Duration 4 min leestijd

Zelfs de beste skincare kan niet altijd op tegen acne. Last van? No worries, je bent zeker niet alleen! Wist je dat 84% van de mensen die met acne naar een dermatoloog gaan een voorschrift meekrijgen?1 Vooral bij vormen zoals acne conglobata, waar talgklieren flink ontstoken raken. Dermatologen schrijven dan medicatie voor zoals antibiotica, benzoyl peroxide of isotretinoïne. Hoewel deze behandelingen goed werken, kunnen ze ook bijwerkingen hebben: extreme droogheid, roodheid of een pijnlijke huid. Die bijwerkingen kunnen zo intens zijn dat je wilt stoppen. Maar hé, we’ve got your back! In deze gids vind je alle tips om je acnegevoelige huid te verzorgen tijdens je behandeling en ontdek je hoe je die vervelende bijwerkingen kunt verminderen.

Welke behandelingen tegen acne zijn er?

Milde acne: Benzoyl peroxide

Voor milde acne zijn crèmes met benzoyl peroxide de go-to. Deze soort crèmes doden acne-veroorzakende bacteriën, verminderen roodheid en verwijderen dode huidcellen. Benzoylperoxide werkt net zo goed als lokale antibiotica, maar zonder het risico op bacteriële resistentie.

Matige acne: Benzoyl peroxide en lokale retinoïden

Bij milde tot matige acne krijg je doorgaans een combinatie van orale antibiotica. Deze behandeling wordt aangevuld met 5% benzoylperoxide of een retinoïde-product om je huid te vernieuwen en je poriën schoon te houden.

Ernstige acne en isotretinoïne

Struggle je met ernstige acne en lijkt niets te helpen? Dan kan je dermatoloog overstappen op isotretinoïne. Dit medicijn verkleint je talgklieren, waardoor je minder talg aanmaakt. Het verwijdert ook dode huidcellen die je poriën blokkeren. Het werkt ontstekingsremmend en pakt het C. Acnes bacterie aan. Met zijn all-round werking is isotretinoïne een echte gamechanger die ervoor zorgt dat je acne wegblijft.

Wat zijn de bijwerkingen van acnebehandelingen?

Je hebt het misschien zelf al ervaren, maar soms komen acnebehandelingen met vervelende bijwerkingen. Afhankelijk van de behandeling die je volgt — of het nu gaat om crèmes met benzoylperoxide, medicatie, of intensievere methoden — kunnen de bijwerkingen sterk variëren. Hier zijn een paar veelvoorkomende bijwerkingen.

  • Droge huid en irritatie. Je huid kan droog en geïrriteerd raken, schilferen, rood worden en jeuken. Hierdoor voelt je huid strak en pijnlijk aan.
  • Verhoogde gevoeligheid voor zonlicht. Wees extra voorzichtig in de zon! Sommige behandelingen, vooral antibiotica en isotretinoïne, maken je huid gevoeliger voor verbranding door de zon en UV-schade.
  • Antibioticaresistentie. Als je te vaak antibiotica gebruikt, raken bacteriën eraan gewend en werkt de behandeling niet meer. Daarom raden dokters vaak aan om antibiotica maximaal drie maanden te gebruiken.
  • Overgevoeligheidsreacties: En niet te vergeten: er kunnen allergische reacties optreden, vooral als je topische of orale medicatie gebruikt. Dus, let goed op hoe je huid reageert tijdens de behandeling.
  • Wist je dat? 40% van de patiënten stopt met hun acnebehandeling vanwege de bijwerkingen?
  •  

Hoe verminder ik de bijwerkingen van een acnebehandeling?

Heb je snel last van acne en gebruik je nu een uitdrogende behandeling of medicatie? Dan heeft je huid wat extra liefde nodig. Hier zijn een paar tips die helpen om bijwerkingen te verminderen en je huid gezond en happy te houden!

Vermijd agressieve ingrediënten

Laten we het eerst hebben over de ingrediënten die je beter kunt vermijden. Behandelingen met benzoyl peroxide en isotretinoïne verminderen overtollig talg, maar kunnen je huid ook droog, schilferig en supergevoelig maken. Probeer agressieve ingrediënten te vermijden, vooral diegene die celvernieuwing versnellen en ruw zijn voor de huid, zoals peelings, retinolproducten en exfolianten.

Drink voldoende water

Stay hydrated! Drink tijdens én na je acnebehandeling genoeg water. Superbelangrijk als je de resultaten wilt vasthouden.

Blijf zoveel mogelijk uit de zon

Tijdens een acnebehandeling is je huid extra gevoelig, dus probeer direct zonlicht te vermijden. Moet je toch de deur uit? Smeer dan altijd een goede zonnebrandcrème. De Anthelios UVmune 400 Onzichtbare Fluid SPF 50+ of Anthelios UV mune Crème SPF50+ van La Roche-Posay is een topkeuze met hoge UVA-bescherming, perfect voor een gevoelige huid.

Vermijd make-up

Tijdens de behandeling kun je het beste zo min mogelijk make-up dragen. Je poriën zijn net diep gereinigd en hebben tijd nodig om te herstellen en te genezen. Wil je toch make-up dragen? Ga dan voor niet-comedogene producten, zoals de Toleriane Full Coverage Foundation van La Roche-Posay. Deze producten bevatten ingrediënten die je poriën niet verstoppen. Zeer belangrijk bij een acne-gevoelige huid!

Houd je huidverzorgingsroutine simpel

Less is more! Een eenvoudige routine met milde producten kan soms beter zijn voor je huid. Een cleanser, een moisturizer, en natuurlijk een SPF zijn eigenlijk het enige wat je nodig hebt.

Jouw huidverzorgingsroutine tijdens een acnebehandeling

1. Reinigen 

Ga voor een cleanser die je huid niet ontdoet van haar natuurlijke oliën. Ook al had je vroeger een vette huid, door je acnebehandeling kan dat nu compleet anders zijn. Kies iets milds en liefs voor je huid!

De MICELLAIR WATER reinigingslijn van La Roche-Posay verwijdert onzuiverheden, make-up en vuil van je huid. Perfect voor een gevoelige huid, omdat het ook kalmerend werkt. Pluspunt: de reinigers zijn alcoholvrij én respecteren de natuurlijke balans van je huid. Ideaal voor je daily routine! Ga je voor een double cleanse? Gebruik dan als stap 2 de Effaclar H Iso-Biome Reinigende Crème. Deze wascrème verwijdert alle resterende vuil, zodat je gezicht helemaal schoon is.

Tip: Was je gezicht niet te vaak. Ja, je wilt een schone huid, maar acne komt niet door slechte hygiëne. Te vaak wassen kan je huid juist irriteren en erger maken. Dubbele reiniging is alleen nodig als je make-up of SPF eraf moet. Dermatologen adviseren om je gezicht twee keer per dag te wassen met lauw water, en ook na het zweten.

2. Toner  

Een toner is eigenlijk geen must tijdens je acnebehandeling. Sommige toners kunnen zelfs te agressief zijn voor een gevoelige huid. Ga in plaats daarvan voor een mist of spray die je kunt gebruiken wanneer je maar wilt. Het houdt je huid gehydrateerd en fris on the go. Gebruik een natuurlijke formule, zoals de La Roche-Posay Thermaal Water Spray. Hydraterend en lekker verfrissend!

3. Hydrateren

Hydratatie is key tijdens een acnebehandeling — geloof ons! Je huid kan extreem droog worden door de behandeling of medicatie. Zorg ervoor dat je altijd een goede moisturizer bij de hand hebt. La Roche-Posay heeft een paar goede opties die perfect passen bij verschillende behandelingen.

Voor mildere acne kan de La Roche-Posay Effaclar Duo+M Dagcrème al voldoende zijn. Deze moisturizer vermindert puistjes, mee-eters, en littekens, en helpt voorkomen dat onzuiverheden terugkomen.

Gebruik je uitdrogende medicatie zoals benzoylperoxide? Dan zijn de Effaclar H Iso-Biome wascrème en Effaclar H Iso-Biome crème een match made in heaven. Dit dream team is speciaal gemaakt om het ongemak en de onzuiverheden van een acnegevoelige huid te verminderen, vooral als je huid droog en gevoelig is door de medicatie.

4. Vergeet je SPF niet

Je zult het niet graag horen, maar tijdens een acnebehandeling kun je UV beter vermijden. Te veel zon droogt je huid uit, waardoor je talgklieren meer talg gaan produceren — precies wat je niet wilt. En mensen met acne zijn vaak gevoeliger voor hyperpigmentatie. Dus, smeer je goed in met SPF om irritatie te voorkomen. Probeer de ANTHELIOS UVMUNE 400 Onzichtbare Fluide SPF50+ of Anthelios UV mune Crème SPF50+, een waterresistente zonnebrandcrème voor je gezicht met UVA-bescherming.

5. Cicaplast tegen droge lippen

Heb je naast een droge huid ook last van gesprongen lippen en kloofjes? Dan is het tijd om je skincare routine te upgraden met een goede lippenbalsem. De Cicaplast lippenbalsem van La Roche-Posay is hier perfect voor! Het verzacht je lippen en verzorgt kloofjes en irritaties. Met innovatieve MP-lipiden en 5% panthenol herstelt en beschermt de balsem je huidbarrière meteen. Een echte must-have tijdens je acnebehandeling!

Referenties

1. Observatiestudie, 5270 patiënten (met uitzondering van isotretinoïne), 12 landen)
2. “De behandeling van acne vulgaris”, Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutische Informatie, 2005.
3. Internationaal epidemiologisch onderzoek bij volwassenen, gepubliceerd in JEADV in mei 2022, geschreven door Amici et al.


Download onze gratis brochure

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-2

CHOCOLADE IS SLECHT
VOOR HUID DIE GEVOELIG IS VOOR ACNE.

ONWAAR TRUE-ANSWER

Er is geen betrouwbaar bewijs dat chocolade een effect heeft op acne. Iedereen is echter anders, zodat het kan zijn dat chocolade bij sommige mensen acne veroorzaakt. Pure chocolade zit overigens vol antioxidanten die uitstekend zijn voor de huid!
Ontdek meer
True-or-false-visual-1

VETTIGE VOEDING
MAAKT JE HUID VETTIG

ONWAAR TRUE-ANSWER

Je hoort vaak dat vet op je bord leidt tot meer vet in je poriën. Er is echter geen direct verband tussen de twee. Wel is het zo dat een dieet dat rijk is aan onverzadigd vet, micro-ontstekingen kan veroorzaken in alle organen van het lichaam, waaronder de huid.  Kortom, van broodjes kroket zul je geen acne krijgen, maar matiging is altijd de beste oplossing voor je gezondheid.
Ontdek meer
True-or-false-visual-3

SUIKER KAN
ACNE ERGER MAKEN.

WAAR TRUE-ANSWER

Uit recent onderzoek blijkt dat acne kan verergeren door voeding met een hoge glycemische index (voeding waardoor je bloedsuiker ineens sterk stijgt)  We weten dat het gemakkelijker gezegd dan gedaan is, maar om je huid gezond te houden moet je je ver houden van zoetigheden, suikerhoudende dranken en lekkernijen gemaakt van wit meel. In plaats daarvan doe je er veel beter aan vezelrijke voeding te nuttigen zoals volle granen en peulvruchten.
Ontdek meer
True-or-false-visual-2

EEN PUIST UITKNIJPEN HEEFT
GEEN NUT.

WAAR TRUE-ANSWER

Ook al lijkt het een snelle oplossing, het uitknijpen van een puistje maakt het voor je acne-gevoelige huid alleen maar erger. Dat is omdat je dan het geïnfecteerde haarzakje kunt beschadigen waardoor de ontsteking erger wordt. Met je vingernagels kun je zelfs een nieuwe infectie veroorzaken. Puistjes uitknijpen doet alleen maar pijn en kun je beter nalaten!
Ontdek meer

DAAR HEBBEN WE OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

EFFACLAR is een compleet assortiment zeer efficiënte oplossingen tegen onvolkomenheden en richt zich op alle fasen van de levenscyclus van onvolkomenheden, zonder dat de tolerantie in gevaar komt.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

ALLE PRODUCTEN
WORDEN GETEST OP ALLERGIEËN

Meer bekijken
Eén vereiste = nul allergische reacties
Als we één allergische reactie ontdekken, gaan we terug naar het lab voor herformulering

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op de meest gevoelige huid: reactief, allergisch, gevoelig voor acne, eczeem gevoelige huid, beschadigde huid of verzwakt door behandelingen tegen kanker.

LANGDURIG
BESCHERMENDE FORMULE

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest veilige verpakking met alleen de noodzakelijke conserveringsmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.