HORMONEN SPELEN EEN GROTE ROL
BIJ HET ONTSTAAN VAN ACNE
De olieachtige stof op je huid wordt talg genoemd. De aanmaak van talg wordt geregeld door bepaalde hormonen, de androgenen, waaronder testosteron (ja, ook meisjes hebben dat!) en andere leden van dezelfde hormoonfamilie. Als er in verhouding tot andere hormonen in je lichaam, zoals oestrogeen en progesteron, meer androgenen worden aangemaakt, produceert je huid meer talg.
De poriën raken verstopt door het teveel aan talg en dode huidcellen. Dit creëert een perfecte omgeving voor de vermenigvuldiging van een type bacterie dat op je huid leeft: P.·acnes. Deze vermenigvuldiging veroorzaakt een immuunrespons in de huid, wat leidt tot ontstekingen en de welbekende rode puistjes.
Klik HIER voor uitgebreide informatie over een vette huid en acne.
Een verstoorde hormoonhuishouding komt voor tijdens verschillende levensfasen:
Acne tijdens de adolescentie
Acne komt het meest voor bij tieners. Tijdens de puberteit stijgt het testosterongehalte, zowel bij jongens als bij meisjes. Bij jongens betekent dit het begin van de ontwikkeling van mannelijke kenmerken zoals lichaamshaar, gezichtshaar en meer spier- en botmassa. Meisjes hebben veel minder testosteron. Bij hen stimuleert het de groei van haar in de schaamstreek en onder de oksels. Ook bij meisjes zorgt het voor een toename van de spier- en botmassa. Maar testosteron stimuleert ook de productie van talg in de haarzakjes.
Je hebt eerder last van acne voor je menstruatie
Veel vrouwen krijgen voor en tijdens de menstruatie last van puistjes. In een onderzoek wordt geconstateerd: "Maandelijkse hormoonschommelingen gedurende de menstruatiecyclus spelen waarschijnlijk een hoofdrol bij het ontstaan van acne-uitbraken. Tot 85 procent van de volwassen vrouwen geeft aan dat hun acne erger wordt tijdens de dagen voor de menstruatie." 1
Dus als jij voor je menstruatie meer last krijgt van acne, ben je zeker niet de enige: 85% van de volwassen vrouwen krijgt puistjes als ze ongesteld moet worden.
Waarom krijg je pukkels vlak voor je menstruatie?
In de week voor je menstruatie maakt je huid meer talg aan. Dit komt doordat gedurende de menstruatiecyclus de verhouding tussen verschillende hormonen verandert.
- In de eerste helft van de cyclus is oestrogeen het overheersende hormoon.
- Halverwege de cyclus neemt de hoeveelheid oestrogeen af en wordt progesteron het belangrijkst.
- Het testosterongehalte blijft de hele cyclus min of meer gelijk, dus als de hoeveelheid oestrogeen afneemt, neemt het testosteron in verhouding toe. En het is testosteron dat de talgproductie regelt.
- Een toename in progesteron kan zorgen voor een lichte zwelling van de huid, waardoor je poriën worden afgesloten. Dit samentrekkende effect kan, in combinatie met de extra talg als gevolg van een relatief hoog testosterongehalte, ertoe leiden dat dode huidcellen vast komen te zitten in de haarzakjes.
- In de week voor je menstruatie daalt vervolgens ook het progesteron. Je poriën gaan weer open, waardoor bacteriën kunnen binnendringen. Zo ontstaat de perfecte omgeving voor menstruatiepuistjes.
Een zwangerschap kan uitbraken veroorzaken
Een zwangerschap is nog zo'n periode met heftige hormoonschommelingen. In het eerste trimester kan acne ernstiger worden. Je huid wordt echter vaak weer beter naarmate je zwangerschap vordert. Dit heeft mogelijk te maken met de wisselende verhouding tussen oestrogeen en progesteron tijdens de zwangerschap.
In de overgang komt acne ook veel voor
Tijdens de overgang neemt de hoeveelheid oestrogeen in het lichaam af. Onderzoekers hebben vastgesteld dat bij vrouwen die last hebben van acne tijdens de overgang, vaak het androgeengehalte normaal is, maar het oestrogeengehalte daalt. Deze veranderingen in de hormoonverhoudingen kunnen de talgproductie stimuleren, en daardoor leiden tot uitbraken.
1Emerging Issues in Adult Female Acne (Zeichner et al., 2017)
BEHANDELINGEN VOOR
HORMONALE ACNE
De anticonceptiepil is een effectieve manier om acne-uitbraken onder controle te houden
De meeste acne wordt tenslotte veroorzaakt door hormonen. Hoewel er verschillende dingen zijn die je kunt doen om je hormonen zoveel mogelijk in balans te houden – zoals gezond eten en stressverminderende technieken – belangrijke levensfasen als de puberteit, menstruaties, zwangerschappen en de overgang kun je niet vermijden.
Een dagelijkse routine waarbij je je acnegevoelige huid met effectieve producten reinigt en verzorgt, samen met het gebruik van de juiste make-upproducten [link to ART-SENS023 Make-up for sensitive skin], helpt zeker om acne te verminderen. Er is ook een groot aantal topische huidverzorgingsproducten die een heel goed effect kunnen hebben.
Maar als je toch last van acne blijft houden, vooral vlak voor de menstruatie, dan is het misschien tijd om te kijken of je je hormonen met medicatie weer in balans kunt brengen.
Medicatie waarmee het effect van androgenen op de huid wordt tegengegaan, wordt anti-androgeentherapie genoemd. Een hormoontherapie die heel goed werkt om acne onder controle te houden is, jawel, “de pil”. Combinatiepillen bevatten oestrogeen en progesteron, en blokkeren de werking van androgenen in je lichaam. Naast de werking als anticonceptiemiddel zorgt de pil er ook voor dat de talgproductie afneemt, met minder verstopte poriën en minder acne als resultaat.
Niet iedere vrouw kan, of wil, de pil gebruiken. Er zijn risicofactoren, en het kan zijn dat de pil voor jou niet geschikt is als je last hebt (gehad) van bloedstolsels, hoge bloeddruk, behoorlijk overgewicht, of als je rookt. Gelukkig zijn er genoeg andere behandelingen. Je huisarts kan je adviseren over de mogelijkheden. Maar als de pil geschikt is voor jou, dan is dit een optie om te overwegen. Geboortebeperking én acnebeperking in één.