Neurodermitis of droge huid:
Dit zijn de verschillen

Meer dan 30% van de bevolking heeft last van een droge huid. Neurodermitis komt ook vaak voor. We laten zien hoe je de verschillen tussen een droge huid en neurodermitis kunt herkennen.

HOE ONTSTAAT DROGE HUID?

Droge huid komt vaak voor. Normaal gesproken beschermt de huid zich effectief tegen externe invloeden door een natuurlijke barrière. Ze slaat vocht op en produceert via de talgklieren beschermende huidvetten (lipiden). Hierdoor voelt de huid soepel, zacht en egaal aan. Soms raakt de lipidenproductie echter verstoord en wordt de huidbarrière verzwakt. De huid verliest vocht en droogt uit. Oorzaken van een droge huid zijn onder andere:

• Droge buitenlucht of verwarmde lucht
• Kou en wind
• Extreem klimaat en uv-straling
• Grote temperatuurschommelingen
• Frequent contact met conventionele zeep en water
• Huidverzorging met ongeschikte cosmetica

Daarnaast kunnen interne factoren zoals genetische aanleg, leeftijd, hormonale invloeden, stress of een ongezonde levensstijl het uitdrogen van de huid bevorderen.


WELKE EIGENSCHAPPEN HEEFT DROGE HUID?

Droge huid voelt vaak strak aan en is minder elastisch. Het huidoppervlak is ruw en oneffen. Bij kou, droge lucht en wrijving (zoals door kleding) vertoont vochtarme huid vaak extra roodheid. Bij zeer droge huid kunnen ook droge, ruwe plekken op de huid verschijnen. Soms kan er ook lichte tot sterke jeuk optreden, vooral als de droge plek op de huid niet weg gaat.

HOE ONTSTAAT NEURODERMITIS?

Neurodermitis, ook bekend als atopisch eczeem of atopische dermatitis, is een chronische, ontstoken huidaandoening waarvan de oorzaak nog niet volledig duidelijk is. Wel is bekend dat genetische factoren, het immuunsysteem en verschillende omgevingsinvloeden een rol spelen. Net als bij een droge huid kunnen factoren zoals de seizoenen, het klimaat, hormonale veranderingen, de levensstijl, stress en onjuiste huidverzorging bijdragen. Daarnaast worden bepaalde allergenen gezien als triggers voor atopische dermatitis. Neurodermitis ontwikkelt zich meestal in het eerste levensjaar van een baby en verdwijnt vaak in de loop van de kindertijd. De aanleg voor atopisch eczeem kan echter levenslang blijven bestaan.


WAT ZIJN DE SYMPTOMEN VAN NEURODERMITIS

Bij neurodermitis is de huidbarrière ook verzwakt, waardoor de huid vaak droog en zeer gevoelig is. Symptomen kunnen verder zijn: intense jeuk, roodheid, schilfers, uitslag en soms blaasjesvorming. De hevige jeuk bij atopische dermatitis zorgt voor veelvuldig krabben, wat ontstekingen kan veroorzaken. Door het krabben verdikt en verhoornt de huid geleidelijk om zichzelf te beschermen. Dit proces staat bekend als lichenificatie.

HOE VERSCHILT DROGE HUID VAN NEURODERMITIS?

Hoewel de symptomen van beide huidtoestanden vaak op elkaar kunnen lijken, is er een belangrijk verschil: in tegenstelling tot een droge huid is neurodermitis een chronisch ontstekingsprobleem van de huid. Een kenmerk hiervan is het verloop in aanvallen, waarbij de huid soms zeer sterk ontstoken kan raken. Je familie kan ook een aanwijzing geven. Als familieleden eczeem hebben (gehad), is de kans groter dat jij of je kind atopisch eczeem ontwikkelt.


VERANDERD MICROBIOOM BIJ NEURODERMITIS

Bij neurodermitis zie je vaak een duidelijke verandering in het huidmicrobioom. Deze bacteriële diversiteit, ook bekend als huidflora, vormt een onmisbaar beschermingsschild voor onze huid. Wanneer het natuurlijke evenwicht van het microbioom verstoord raakt, beïnvloedt dit de conditie van de huid. Bij atopisch eczeem vermindert de diversiteit van de bacteriën, terwijl de bacterie Staphylococcus aureus talrijker wordt. Deze bacterie hoort bij het microbioom en is normaal gesproken onschuldig in kleine aantallen, maar een verhoogde aanwezigheid kan ontstekingsverschijnselen verergeren.


NEURODERMITIS EN ALLERGIEËN

Neurodermitis valt onder de zogenaamde atopische aandoeningengroep. Dit betekent dat het vaak in verband staat met hooikoorts en/of allergische astma. Ook komen intolerantiereacties op bepaalde voedingsmiddelen vaak voor bij mensen met neurodermitis. Wanneer deze allergieën of intoleranties samengaan met een zeer droge, gevoelige en jeukende huid, kan dit ook wijzen op neurodermitis.

Tip: Ondanks de kennis over de verschillen tussen neurodermitis en een droge huid, kan het moeilijk zijn om deze te herkennen. Dit geldt vooral wanneer de symptomen van neurodermitis niet sterk zijn. Het is daarom altijd verstandig om bij twijfel dermatologisch advies in te winnen.

DE JUISTE HUIDVERZORGING VOOR DROGE, SCHILFERIGE EN GEVOELIGE HUID

Zowel huid die neigt naar neurodermitis als ‘gewoon’ droge huid hebben veel aandacht en de juiste verzorging nodig. Bij beide huidtypen zijn vocht en lipiden belangrijk om de huidbarrière te versterken. Bij neurodermitis ligt de focus bovendien op het verminderen van jeuk. Kies daarom speciale producten voor een droge huid of huid die neigt naar neurodermitis. Deze formules zijn extra zacht en bevatten huidversterkende ingrediënten.


BESCHERMENDE GEZICHTSVERZORGING

De delicate huid van je gezicht staat de hele dag bloot aan omgevingsinvloeden, omdat deze meestal niet door beschermende kleding bedekt wordt. Volg daarom een reinigings- en verzorgingsroutine die speciaal is afgestemd op dit gevoelige huidgebied.

Gebruik voor de gezichtsreiniging een vochtinbrengend reinigingsproduct, zoals de TOLERIANE Double Cleanser schuimvormende gel van La Roche-Posay. Als je gezichtshuid erg droog is of neigt naar neurodermitis, kies dan een reiniger met herstellende eigenschappen. La Roche Posay LIPIKAR Syndet AP+ is een jeukstillende, herstellende douchecrème met sheaboter en niacinamide, die ook geschikt is voor het gezicht.

Breng daarna zorgvuldig crème aan op je gezicht om de huid langdurig te versterken en te beschermen. Voor droge tot zeer droge huid is een intensief verzorgende gezichtscrème aan te raden. Toleriane Dermallergo Crème van La Roche-Posay voorziet de huid van lipiden en ondersteunt de natuurlijke vochtbalans. De crème met een zachte textuur vermindert het gevoel van spanning, tintelingen en prikkelingen op de huid.


DROGE HUID OP HET LICHAAM VERZORGEN

Ook droge huid op het lichaam heeft aangepaste reiniging en verzorging nodig. Heet en kalkhoudend water, evenals vaak wassen, onttrekken de huid belangrijke lipiden. Dit kan vooral bij extreem droge of tot neurodermitis neigende huid het gevoel van spanning en vooral jeuk verergeren. De La Roche-Posay LIPIKAR AP+ Douche- en Badolie is een verzorgende reinigingsolie die huidirritaties en jeuk vermindert. Het hydrateert en geeft een aangenaam huidgevoel. Na het douchen of baden zijn verzorgende lotions voor droge huid nuttig. Bij tot neurodermitis neigende huid met extreme droogheid is een balancerende balsem zoals LIPIKAR Baume AP+M van La Roche-Posay geschikt. Deze kalmeert de huid direct, vermindert jeuk en ondersteunt het evenwicht van het huidmicrobioom.


REGENERERENDE VERZORGING VOOR DROGE HANDEN

Droge handen kunnen een echte uitdaging zijn, omdat we ze voortdurend gebruiken en ze vaak in contact komen met water en andere stoffen of voorwerpen. Smeer je handen daarom meerdere keren per dag in met een vochtinbrengende en regenererende handcrème, zoals La Roche-Posay LIPIKAR Xerand. Werk je veel met je handen of moet je ze vaak wassen, dan kunnen beschermende handschoenen nuttig zijn. Kies bij voorkeur latexvrije handschoenen, die je indien nodig extra kunt voeren met zachte katoenen inleggers.

Tip: Gebruik bij het handen wassen het liefst een terugvettende, vochtinbrengende zeep die speciaal voor droge huid is ontwikkeld.

Seizoenswisselingen? Pas je crème aan!

Net zoals je in de winter warmere kleding draagt en in de zomer lichtere stoffen, zou je ook je huidverzorging aan de seizoenen moeten aanpassen. Kies in de winter voor rijkere texturen en in de zomer voor lichtere. Zo blijft je huid altijd optimaal verzorgd en beschermd.

ONZE DAGELIJKSE TIPS VOOR DROGE, TOT NEURODERMITIS NEIGENDE HUID

Niet alleen de juiste huidverzorging is belangrijk bij een droge huid. Deze tips helpen je ook in het dagelijks leven om de zachtheid van je huid het hele jaar door te behouden.

• Als je vaak in omgevingen of ruimtes met droge lucht bent, overweeg dan een luchtbevochtiger voor thuis of op kantoor.
• Verwarm je slaapkamer niet te veel. Voor een goede en gezonde nachtrust raden experts een kamertemperatuur tussen de 16 en 18 graden aan.
• Neem korte, lauwwarme douches of baden en dep je huid daarna voorzichtig droog in plaats van te wrijven.
• Drink gedurende de dag voldoende water om de vochtbalans van je lichaam en dus ook van je huid op peil te houden.

CONCLUSIE: DROGE HUID BETEKENT NIET AUTOMATISCH NEURODERMITIS

Neurodermitis is niet altijd direct te onderscheiden van een droge huid. Toch zijn het twee verschillende kwesties. Hoewel neurodermitis bijna altijd samengaat met een droge huid, hoeft een droge huid niet meteen neurodermitis te zijn. Zowel bij een droge huid als bij atopische huid spelen veel verschillende factoren een rol. Twijfel je of je droge huid te maken heeft met neurodermitis, dan is het raadzaam een dermatoloog te raadplegen. Gebruik daarnaast dagelijks verzorgingsproducten met vochtinbrengende en vetinbrengende ingrediënten, speciaal ontwikkeld voor droge huid die neigt naar eczeem.

Voor meer exclusief nieuws en tips over huidverzorging, meld je nu aan voor de nieuwsbrief.

GERELATEERDE
PRODUCTEN

Ontdek de producten uit dit artikel