KLEDING EN ECZEEM
Maakt het echt uit wat je draagt als je lijdt aan eczeem?
Wist je dat sommige kledingstukken belangrijke taken hebben? Brandweerlieden dragen speciale uniformen die hen beschermen tegen hete vlammen. Verkeersagenten dragen fluohesjes zodat ze goed zichtbaar zijn voor het verkeer. Astronauten dragen ruimtepakken zodat ze kunnen ademen wanneer er geen zuurstof is!
Sommige mensen hebben last van een soort van jeukende huid, eczeem genaamd (jouw arts noemt het misschien atopische dermatitis). Je kunt eczeem krijgen in jouw gezicht, op jouw handen of eender waar op jouw lichaam en het kan soms nogal vervelend zijn, dus het is goed om weten hoe je opstoten kunt voorkomen. Als je lijdt aan eczeem gebruik je waarschijnlijk een zalf tegen eczeem om te verzachten, maar ook jouw kleding heeft een belangrijke taak - ze moet jouw huid helpen zich goed te blijven voelen.
Daarvoor vindt je hier onze 6 toptips voor "wat te dragen":
TIP 1: PAK JE NIET TE WARM IN
IN DE WINTER
Zweet kan ook eczeem triggeren
Als het buiten koud is, zeggen ouders vaak tegen hun kinderen dat ze zich warm moeten kleden. Maar als je te dik gekleed bent, kun je hevig gaan zweten. Als zweet te lang op jouw huid blijft hangen, kan het jouw eczeem verergeren– met veel jeuk als gevolg! Zorg dat je het warm genoeg hebt, maar probeer een katoenen T-shirt onder je trui te dragen zodat je een laagje kunt uittrekken wanneer je het te warm krijgt.
TIP 2: KATOEN IS JE NIEUWE BONDGENOOT
Jeukende en synthetische stoffen kunnen eczeemopstoten veroorzaken.
Huid met eczeem heeft frisse lucht nodig. Kies dus kleding die je huid laat ademen. Het beste kledingmateriaal dat veel lucht doorlaat is katoen. Het is aangenaam en licht om te dragen, dus het voorkomt ook dat je huid te warm wordt. Laat ouders de etiketten controleren om te zien of de kleding gemaakt is van huidvriendelijk katoen. Wol en synthetische stoffen vermijd je best!
TIP 3: DRAAG EEN SHORT EN T-SHIRT
IN DE ZOMER
Zon en frisse lucht vormen een uitstekend onderdeel van je behandeling tegen eczeem
Bij warm en zonnig weer is het leuk om lichte kleding te dragen, zoals shorts en T-shirts, wat ook helpt om je huid fris te houden. Probeer je niet te schamen omdat mensen je eczeem zien. Iedereen is anders en mensen hebben zoveel soorten littekens en vlekken op hun huid! Een beetje zon kan echt helpen tegen eczeem, geniet dus zoveel mogelijk van de frisse buitenlucht.
TIP 4: ZEG NEE TEGEN STRAKKE KLEDING
JEUKENDE ETIKETTEN EN NADEN!
Je huid laten ademen helpt om eczeemopstoten te voorkomen
Strakke kleding schuurt waardoor je extra veel jeuk voelt. Draag lossere kleding waarin je huid kan ademen. Nog een handige tip: knip etiketten uit de kleding en bedek dikke naden met zijde zodat ze niet gaan schuren en jeuk veroorzaken!
TIP 5: DE BESTE MANIER OM JE KLEDING TE WASSEN
Chemicaliën in wasproducten kunnen jeukende huiduitslag veroorzaken.
Nieuwe stoffen bevatten soms jeukende chemicaliën. Was daarom je nieuwe kleding altijd eerst voordat je ze draagt. Additieven in wasmiddelen kunnen voor sommige personen ook eczeem verergeren. In dat geval kunnen niet-biologische, niet-geparfumeerde wasmiddelen meer geschikt voor jou zijn. Hetzelfde geldt voor wasverzachters. Gebruik indien mogelijk een droogkast voor het drogen van je kleding, handdoeken en beddengoed. Zo is je wasgoed zachter en gaat het minder jeuken.
TIP 6: Kies je pyjama goed
Lichte katoenen pyjama's helpen het jeukgevoel van eczeem te beperken
Als je erover nadenkt, brengen we veel tijd door in bed. Tot 10 uur per dag, om precies te zijn! Daarom is het belangrijk om na te denken over welke pyjama je draagt. Net als je kleding voor overdag is, de beste pyjama licht en van katoen. Sommige pyjama's hebben jeukende etiketten en naden - daar wordt huid met eczeem niet vrolijk van. Probeer ze eens binnenstebuiten te dragen. Misschien start je zo wel een nieuwe trend in je gezin ☺
We hopen dat deze tips je helpen om de juiste kleding te kiezen om je huid perfect in vorm te houden.
Klik HIER om meer te weten te komen over hoe je eczeemopstoten op school voorkomt.