Op zoek naar de beste behandeling voor een huidallergie?
Ga langs bij een allergoloog
Als je uitslag en irritatie van de huid wilt behandelen, breng dan een bezoekje aan de allergoloog
Veel mensen leven jarenlang met allergieën - problemen als huidallergieën, -irritatie en -uitslag, hooikoorts, allergische bindvliesontsteking of voedselallergieën - voor ze zeggen “genoeg is genoeg!” Om huiduitslag en andere allergieproblemen te behandelen, heb je een deskundige nodig. Die stelt een strak plan op dat je helpt omgaan met je symptomen of dat die symptomen zelfs volledig laat verdwijnen.
Maar een afspraak bij een dokter kan best stresserend zijn en tests kunnen soms eng zijn. Wat mag je bij je eerste doktersafspraak verwachten?
Deel 1:
Je voorgeschiedenis
De eerste stap om minder last te hebben van je huidallergie, is je gedetailleerde voorgeschiedenis
Dit deel bestaat hoofdzakelijk uit een gesprek, waarbij de dokter samen met jou je problemen zal overlopen. Dit zal hij of zij je vragen:
- Alles over je allergieën: De dokter zal willen weten welke symptomen je hebt, hoe en wanneer je die krijgt en waarom je denkt dat je ze krijgt– Dat zijn je triggerfactoren.
- Hoe je allergieën je leven beïnvloeden. Hier heb je jouw DAGBOEK voor!
- Alles over jou: Heb je andere medische problemen? En in het bijzonder: heb je eczeem of astma? Maar ook andere gangbare aandoeningen zoals diabetes of een hoge bloeddruk.
- Alles over je familie: Hebben je ouders, broers/zussen of kinderen allergieën of aanverwante aandoeningen zoals astma of eczeem? Zorg er dus voor dat je goed op de hoogte bent van de allergieën van je familieleden en van hun allergische reacties.
Deel 2:
Je onderzoek
De tweede stap naar een behandeling voor huiduitslag, is een lichamelijk onderzoek
De allergoloog zal je willen onderzoeken. Daar hoort een screening bij op lichamelijke tekenen van allergieën en een algemene check-up van je gezondheid.
- bindvliesontsteking
- verstopte neus/poliepen
- opgezwollen gezicht/lip/tong
- piepende borst
- netelroos/uitslag/eczeem
Deel 3:
Allergietests
De derde stap om een behandeling te vinden voor je huidallergie, zijn klinische tests
Op basis van je geschiedenis en het onderzoek zal de allergoloog beslissen waarop hij/zij je moet testen en hoe hij/zij dat zal doen. Er zijn drie belangrijke manieren:
- De huidpriktest: Klinkt misschien pijnlijk maar je voelt er niets van! Het is een test voor voedsel- en omgevingsallergenen. De allergoloog “dompelt even ” een steriele naald in een pot met het te testen allergeen en daarna prikt hij/zij in het oppervlak van je huid. Als er binnen twintig minuten een verheven, rode en jeukende uitslag verschijnt, wijst dit op een allergie.
- Plakproef: Deze test wordt ook een “epicutane test” genoemd. Hij onderzoekt of je een contactallergie hebt voor parfums, bewaarmiddelen, metalen, ... In dit geval brengt de allergoloog een beetje substantie aan op je huid waarna hij/zij het afdekt met een stukje stof en je het 48 uur moet laten zitten. Wanneer hij/zij het weghaalt en de huid rood of schilferig is of er blaren te zien zijn, dan ben je waarschijnlijk allergisch.
- Bloedonderzoek: Veel mensen vinden het een beetje eng als hun bloed wordt afgenomen, maar voor je het weet, is het al voorbij! De dokter zendt het bloed vervolgens naar het lab, waar ze het testen op specifieke antistoffen om je allergieën nauwkeurig te bepalen. Na één tot twee weken zou je het resultaat moeten kennen.
Deel 4:
Het Oplossingsplan voor een huid met neiging tot Allergie
De laatste stap is een gerichte skincare om huidallergie te verlichten
Op basis van de resultaten van delen 1 t.e.m. 3 zal de allergoloog je advies geven, zoals:
- Een lijst met dingen waaraan je allergisch bent en hoe je die zoveel mogelijk kunt vermijden. Dit kan gepaard gaan met beperkingen op wat je eet, praktische tips voor hoe je je thuis kan verzorgen en aangepaste cosmeticaproducten.
- Informatie over hoe ernstig je allergie is en of je vanaf nu een EpiPen bij moet hebben. Als dat inderdaad het geval is, dan zal hij/zij je laten zien hoe je die moet gebruiken - geen paniek, ze zijn speciaal ontworpen om supereenvoudig te zijn!
- Of je een kandidaat bent voor desensibilisatietherapie, ook wel “allergievaccinatie” genoemd.
- Medicatie om de symptomen te verlichten zoals antihistaminica, oogdruppels en neussprays.
- Bij huidirritatie kan hij of zij een beschermende crème en skincare voorschrijven of thermalewaternevel aanbevelen die geschikt is voor je huidtype.