Wat is het verband tussen melasma (zwangerschapsmasker) en zwangerschap?
Verwacht je binnenkort een kindje of plan je zwanger te worden? Wat fijn! Maar let op je huid, want je kunt donkere pigmentvlekjes krijgen, dat heet melasma of zwangerschapsmasker. Als je zwanger bent, maakt je lichaam meer hormonen aan, en daardoor verhoogt de melanineproductie in je lichaam. Vooral in het begin van de zwangerschap krijgen veel vrouwen donkere vlekken in hun gezicht. Meestal gaan die vlekken zes maanden na de bevalling weer weg, maar als je nog een keer zwanger wordt, kunnen ze terugkomen.Veel vrouwen krijgen tijdens hun zwangerschap, vaak vanaf de vierde maand, last van melasma. Ongeveer een derde van alle zwangere vrouwen loopt risico op melasma. Vrouwen met een donkere huidskleur lopen zelfs negen keer meer risico op melasma (Passeron & Picardo, 2018).
De donkere, verkleurde vlekken verschijnen vaak op het voorhoofd, de wangen en de bovenlip. De kleur kan variëren van lichtbruin tot donkerbruin.
Wat is de oorzaak van zwangerschapsmasker of melasma?
Melasma kan door diverse factoren worden veroorzaakt, niet alleen door zwangerschap. Een belangrijke trigger is overmatige of langdurige blootstelling aan zonlicht. Genetica speelt eveneens een rol bij het ontstaan van de donkere vlekken die kenmerkend zijn voor melasma. Hormoontherapie en het gebruik van anticonceptiepillen, die beide een significante invloed op de hormoonhuishouding hebben, kunnen eveneens tot melasma leiden. Schildklierproblemen zijn ook in verband gebracht met melasma, hoewel dit verband minder duidelijk is. Fotosensibiliserende medicatie, die de gevoeligheid van de huid voor licht verhoogt, kan de melanineproductie stimuleren en zo bijdragen aan de ontwikkeling van melasma.
De invloed van zonlicht op het ontstaan van melasma is aanzienlijk. Dit risico is niet beperkt tot zonnebaden tijdens vakanties; zelfs op een normale zonnige dag kan de zon een overproductie van melanine veroorzaken, met als mogelijk gevolg melasma. Hieronder bieden we tips om ongewenste zonblootstelling te minimaliseren.
Pigmentatieproblemen, die door een verscheidenheid aan oorzaken ontstaan, beginnen vaak zichtbaar te worden vanaf de leeftijd van 30. Mensen merken diverse soorten bruine verkleuringen op hun huid:
- Lentigo - ook wel bekend als ouderdomsvlekken of donkere vlekken, vooral als ze veroorzaakt worden door huidveroudering. Als ze ontstaan door veel zonblootstelling, noemen we ze zonne-lentigo. Je herkent ze aan hun platte, bruine vlekken met een onregelmatige, ronde vorm.
- Melasma - over het algemeen gerelateerd aan hormoonschommelingen. Melasma komt voor bij het gebruik van medicijnen, zoals voor epilepsie, of door onvoldoende bescherming tegen de zon tijdens de zwangerschap. Melasma, ook bekend als zwangerschapsmasker, zorgt voor grote, onregelmatige bruine vlekken, vaak op het voorhoofd, de wangen of de bovenlip.
- Post-inflammatoire hyperpigmentatie (PIH) manifesteert zich als donkere vlekjes na huidontsteking, zoals acne. Deze vlekken zijn het resultaat van een overmatige productie van melanine door de pigmentcellen, melanocyten genaamd, die geactiveerd worden door ontstekingsprocessen. PIH-vlekken verschijnen op locaties van eerdere huidbeschadiging, zoals na het genezen van een puistje of wondje.
Bezorgd over post-inflammatoire hyperpigmentatie door acne? Klik HIER voor meer informatie.
Wil je post-inflammatoire hyperpigmentatie van een nieuw litteken voorkomen? Klik HIER.
De zon, huidontstekingen, het natuurlijke verouderingsproces, en genetische factoren spelen een cruciale rol in de pigmentatie van de huid. Na het bereiken van de leeftijd van 30 kunnen deze factoren de productie en verdeling van melanine verstoren, het pigment verantwoordelijk voor de kleur van je huid. Dit leidt tot een ongelijke verdeling en ophoping van melanine aan de oppervlakte van de huid, resulterend in huidproblemen zoals pigmentvlekken, melasma of post-inflammatoire hyperpigmentatie.
Hoe zwangerschapsmasker of melasma behandelen?
Hoewel donkere pigmentvlekken geen gevaar vormen, beïnvloeden ze misschien wel je zelfbeeld. Om ze te voorkomen en te verminderen, is een goede huidverzorgingsroutine essentieel. Dit is vooral van belang tijdens je zwangerschap, aangezien hormonale veranderingen voor een toename in pigmentproductie zorgen. Hier enkele eenvoudige tips:• Bescherm je huid tegen de zon. Het is heel simpel: Je huid beschermen tegen de zon helpt om melasma en andere pigmentstoornissen te voorkomen en zal ze ook doen vervagen zodra ze zich gevormd hebben.
• Onderschat de kracht van de zon niet: zelfs op kantoor en in de auto wordt je huid blootgesteld aan de zon!
• In de meeste gevallen verdwijnt een zwangerschapsmasker terug vanzelf binnen 6 maanden na de bevalling. Pigmentvlekken zijn daarentegen een pak hardnekkiger. Een aangepaste behandeling is vaak gewenst. Gebruik elke ochtend en avond een gerichte behandeling tegen pigmentvlekken, zoals het MELA B3 Serum van La Roche-Posay, ontwikkeld door dermatologen, speciaal voor het gezicht en de hals.
• Je dermatoloog kan een combinatie van technieken en medicijnen aanbevelen om pigmentvlekken aan te pakken. Begin met het regelmatig aanbrengen van zonnebrandcrème en zorg voor goede zonbescherming. Als dit onvoldoende effect heeft, overweeg dan het gebruik van specifieke huidverzorgingsproducten of medicatie. Indien deze aanpak niet het gewenste resultaat oplevert, kun je chemische peelings, laserbehandelingen of andere geavanceerde methoden overwegen. Voor het onderhouden van je huid na de behandeling zijn dermocosmetische producten zeer effectief.
Dit overzicht dekt slechts een fractie van de beschikbare opties. Er zijn diverse behandelingen voor pigmentatieproblemen in klinieken, waaronder de Fraxel laser, cryotherapie, en gespecialiseerde crèmes zoals hydrochinon. Deze opties zijn vrij prijzig. Daarom is het verstandig om de preventieve tips uit dit artikel op te volgen en zo te voorkomen dat je in de eerste plaats last krijgt van pigmentvlekken.
Hoe voorkom je zwangerschapsmasker of melasma?
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: dagelijkse bescherming tegen UV-straling is cruciaal, niet enkel als je een dagje naar het strand gaat. Je hoeft niet eens naar buiten te gaan om aan UV blootgesteld te worden. Let extra op in de volgende situaties:• Op het werk: Staat je bureau dicht bij een raam? Dan krijgt je huid waarschijnlijk elke dag UV-straling te verduren. Glas houdt namelijk géén UVA-straling tegen. Aangezien UVA-stralen melasma kunnen veroorzaken, en je veel tijd aan je bureau doorbrengt, is het belangrijk om zonnebrandcrème te smeren en een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen (meer hierover in het volgende deel).
• Onderweg: Ook in de auto, trein of het vliegtuig is je huid niet veilig. Hoewel de meeste voorruiten UVA- en UVB-stralen tegenhouden, geldt dit niet altijd voor zijruiten. UVA-stralen verhogen niet alleen het risico op melasma, maar versnellen ook het verouderingsproces van de huid en kunnen zelfs huidkanker veroorzaken. Zorg dus dat je ook onderweg je huid goed beschermt.
Voorkomen is beter dan genezen. Je hoeft echt niet elke dag binnen te blijven zitten, maar als je deze eenvoudige tips volgt, kun je het risico op een zwangerschapsmasker flink verkleinen:
• Draag beschermende kleding: Een hoed en zonnebril zijn je beste vrienden in de strijd tegen de zon.
• Kies de juiste zonnebrandcrème: Ga voor een breedspectrum zonbescherming met minimaal SPF30, liefst zelfs SPF50 (met UVA-bescherming), én die veilig is tijdens de zwangerschap. Producten zoals Anthelios of La Roche-Posay’s MELA B3 SPF30 tegen donkere vlekken bieden niet alleen bescherming tegen UV-stralen maar helpen ook de vorming van pigmentvlekken voorkomen door overtollig melanine op te vangen.
• Smeer je elke twee uur opnieuw in met zonnebrandcrème. Zelfs op bewolkte dagen of binnenshuis wordt je huid blootgesteld aan schadelijke UV-stralen, aangezien glas UVA niet tegenhoudt.
• Verzorg je huid dag en nacht: Gebruik bijvoorbeeld La Roche-Posay’s MELA B3 Serum in je ochtend- en avondroutine om melasma te voorkomen en donkere vlekken te verminderen.
Welke zonnebrandcrème moet je gebruiken als je zwanger bent: de meningen zijn verdeeld over oxybenzone
Als je zwanger bent, komt er heel wat op je af. Je vraagt je voortdurend af wat wel en niet kan. Zo vraag je je misschien af welke zonnebrandcrème geschikt is tijdens je zwangerschap en welke je beter kan vermijden. Hier zijn enkele tips om je te helpen bij het maken van je keuze:
• Kies voor een zonnefilter die je breed beschermt tegen UVA, UVB en de langere UVA-stralen. Een goed voorbeeld is Anthelios UVMUNE uit La Roche-Posay’s Anthelios-assortiment.
• La Roche-Posay, dé expert in zorg voor de gevoelige huid en zonbescherming, introduceert Anthelios UVMUNE fluide SPF50+: een breedspectrum zonnebrandcrème specifiek ontworpen voor de gevoelige huid en perfect bij een verhoogd risico op hyperpigmentatie door UV- en zichtbaar licht, zoals melasma en ouderdomsvlekken.
• Probeer La Roche Posay’s MELA B3 SPF30 voor bescherming tegen pigmentatie. Deze verzorging bescherming niet alleen tegen schadelijke UV-stralen, maar pakt ook overtollig melanine aan voordat het donkere plekjes vormt. Meer info over bescherming tegen UVA en UVB vind je HIER.
DE ERVARING VAN EEN VROUW MET ZWANGERSCHAPSMASKER EN HOE ZE HET DE TWEEDE KEER VERMEED
"TIJDENS MIJN TWEEDE ZWANGERSCHAP GING IK SLIMMER OM MET DE ZON"
Tijdens haar eerste zwangerschap kreeg Marie last van melasma, wat haar huid ontsierde met pigmentvlekken. Tijdens haar tweede zwangerschap liet ze niets aan het toeval over en beschermde ze haar huid tegen de zon om die vervelende pigmentvlekken te voorkomen. Dit is haar verhaal. “Ik heb blond haar en lichte ogen. Daarom had ik nooit verwacht dat ik vatbaar was voor melasma. Wat een vergissing! Zo bleek tijdens een vakantie in Bretagne, in de vierde maand van mijn zwangerschap.”
MIJN ERVARING MET ZWANGERSCHAPSMASKER
“Op een ochtend werd ik wakker en merkte ik een bruine vlek boven mijn lip. Het leek net een koffievlek. Uiteindelijk evolueerde dit naar ernstige melasma in mijn hele gezicht. Dat bleef duren tijdens de hele zwangerschap en zelfs enkele maanden na de geboorte van mijn kind. Vorig jaar werd ik zwanger van mijn tweede kind. Tijdens mijn eerste zwangerschap had ik wel wat zonnebrandcrème gebruikt, maar kreeg ik alsnog zwangerschapsmasker. Dus besloot ik tijdens mijn tweede zwangerschap uit te zoeken welke zonnebrandcrème echt zou werken en nam ik alle mogelijke voorzorgen.”
MIJN OPLOSSING VOOR EEN ZWANGERSCHAPSMASKER
“Ik stapte naar een dermatoloog. Die vertelde me dat zwangerschapsmasker iets hormonaal is en dat ik vooral in het begin van mijn zwangerschap extra voorzichtig moest zijn. Ze raadde me aan om de zon te mijden en altijd een hoed, zonnebrandcrème met SPF 50 en een zonnebril te dragen – dus zoveel mogelijk bescherming. Ik nam haar raad ter harte en het zwangerschapsmasker bleef weg."
Pigmentatieproblemen van de huid gaan verder dan alleen zwangerschap. Naarmate we ouder worden, kunnen verschillende vormen van pigmentproblemen verschijnen, zoals donkere vlekken, melasma (en niet alleen tijdens de zwangerschap!), en post-inflammatoire hyperpigmentatie. Hoewel deze vlekken onschadelijk zijn, als je ze wilt verminderen, zijn er tal van oplossingen.