EHBO-set
Wat zit er in een normale EHBO-set?
Een standaard verbanddoos bevat meestal:
- pleisters
- wondkompressen
- verschillende verbanden
- mitella
- desinfectiemiddel zoals betadine
- verbandschaar
- veiligheidsspelden
- watten
- splinterpincet om splinters te verwijderen
Vakantie EHBO-set toevoegingen
Wat neem je extra mee in een vakantie EHBO-set?
Wanneer je op reis bent is er niet altijd een dokter of apotheek beschikbaar. Vergeet daarom niet de volgende items in je vakantie ehbo set mee te nemen.
- Pijnstillers.
Hoofdpijn, keelpijn e.d. kunnen de vakantiepret flink bederven. Neem daarom normale pijnstillers mee.
- Tekentang.
Een tekentang of tekenpen is een kleine tang waar je een teek makkelijk kan beetpakken. Verwijder een teek niet met nagels, een pincet of alcohol. Hierdoor loop je risico dat niet de gehele teek wordt verwijderd.
- Gifpomp.
Een gifpompje is een vacuümpompje waarmee je pijnloos steken en beten van insecten, kwallen, slangen. e.d. kunt verwijderen. Hierdoor vermindert de pijn, zwelling en jeuk.
- Anti muggen spray
Deze spray behoeft geen verdere introductie maar is onmisbaar op wanneer je in het voorjaar of in de zomer op vakantie gaat! Vooral wanneer je kampeerplek zich bij stilstaand water bevind.
- Zonnecrème.
Dit hoort niet alleen in je EHBO koffer te zitten, maar ook in elke rugzak of handtas. Men moet voorzichtig omspringen met de zon, want UV-stralen hebben schadelijke gevolgen voor de huid (ze doen haar sneller verouderen, kunnen huidreacties veroorzaken en op lange termijn zelfs leiden tot huidkanker).Kies voor een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor (SPF50) zoals verschillende zonnecrèmes van Anthelios en breng het elke 2 uur opnieuw aan.
- ORS.
Oral Rehydration Solution, of kortweg ORS, zijn zakjes met poeder waarmee rehydratievloeistof gemaakt kan worden. Dit kan gebruikt worden bij bijvoorbeeld een zonnesteek. In ORS zitten suikers en zouten, dus let op bij diabetici en mensen met een natriumarm dieet.
- Wondherstellende crème.
Wondherstellende crème zoals de Cicaplast Balsem B5, helpt de huid herstellen bij beschadigde, geïrriteerde en droge huid. Want ook een schaafwonde, een brandwonde of kleine sneetjes kunnen zich voordoen op reis. De Cicaplast Balsem B5 helpt dan bij de productie van nieuwe huidcellen, versnelt het huidherstel, heeft antibacteriële eigenschappen en helpt roodheid en jeuk tegengaan. Kortom, een crème als onmisbare hulp in de EHBO set voor de hele famillie.
- Eigen medicatie.
Vergeet ook zeker niet je eigen medicatie mee te nemen. Neem het altijd mee in originele verpakking. Let op: sommige medicatie kan in het buitenland illegaal zijn. Een huisarts kan hierover meer informatie geven. Overigens: medicatie die je in het buitenland krijgt kan andersom ook in Belgie verboden zijn.
Kleine (schaaf/brand)wonde behandelen
Hoe behandel je kleine schaaf- en brandwondjes?
Kleine wonden zoals schaafwonden, brandwonden en sneetjes kun je prima zelf behandelen. Volg daarbij het volgende stappenplan:
1: Schoonmaken
De eerste stap is het schoonmaken van de wond om de kans op een infectie te voorkomen. Gebruik hiervoor schoon, lauw water alsook een verzachtende, zuiverende reiniging met Antibacteriële bestanddelen, zoals de Cicaplast Wasgel B5. Door zijn ultrazachte, schuimende formule worden geïrriteerde of broze, droge huidzones gekalmeerd en gereinigd zonder deze zones uit te drogen. Dep de wond daar voorzichtig droog met een schone doek of papier.
2: Desinfecteren (ter herstelling van de huid)
Ontsmet de wond met een desinfecterend middel. Hierdoor geneest de wond sneller en verminder je de kans op littekens.
Om de genezing te versnellen en de kans op littekens nog kleiner te maken kun je wondherstellende crème op de wond aanbrengen, zoals de Cicaplast Balsem B5. Deze crème kan je zelfs aanbrengen op een open wonde, van zodra het bloeden gestopt is. Door zijn formule wordt de geirriteerde en beschadigde huid beschermd en gekalmeerd, wat leidt tot een optimaal herstel van de huid.
3: Beschermen
Dek de wond af met verband of pleisters om vuil en bacteriën uit de wond te houden.
4: Controle van wonden
Controleer regelmatig hoe de wond er uit ziet. Let daarbij op pijn, zwelling, roodheid en warmte rondom de wond. Wanneer dit toeneemt kan het wondje gaan ontsteken. Wanneer er groene of gele pus of wondvocht te zien is kan dat duiden op een infectie.
Neem bij twijfel direct op met een arts.
Verbrand door de zon
Wat moet je doen als je verbrand bent?
- 1: Uit de zon.
Wanneer de huid verbrand is door de zon is het belangrijk direct uit de zon te gaan. - 2: Koelen.
Koel de verbrande huid d.m.v. natte doeken of lauw water. Gebruik geen koud water om onderkoeling te voorkomen. - 3: Prik blaren niet door.
Wanneer er blaren ontstaan is het beter om deze niet open te maken. Als een blaar uit zichzelf open gaat kun je de losse huid voorzichtig verwijderen, de huid ontsmetten en de huid daarna afdekken. - 4. Verzorging & kalmeren
Om de pijnlijke en branderige huid te verzorgen en te verkoelen kun je een herstellende crème op de verbrande huid smeren zoals de Cicaplast Balsem B5. Dankzij het "anti-warmte" effect dat onmiddelijk in werking treedt, kalmeert de Cicaplast Balsem B5 onmiddelijk het verbrand gevoel op de huid. De verbrande huid wordt mede hierdoor hersteld en beschermd. Voor een nog kouder effect, aarzel niet om je Cicaplast Balsem B5 in de koelkast te bewaren!
Wanneer je last hebt van duizeligheid, misselijkheid of koorts, neem dan contact op met een arts.